O Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κερδίζει με ποσοστό 49,63%, στο 94% της καταμέτρησης, έναντι 44,63%, που συγκεντρώνει ο πολιτικός του αντίπαλος και επικεφαλής του συνασπισμού των κομμάτων της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και 5,29% του Σινάν Ογάν.

Η Τουρκία οδηγείται σε επαναληπτικές εκλογές για την ανάδειξη προέδρου, οι οποίες θα διεξαχθούν στις 28 Μαΐου, ημέρα Κυριακή.

Μία σημαντική λεπτομέρεια, που ενδεχομένως να κρίνει την έκβαση των επαναληπτικών εκλογών, οι οποίες επίσης αναμένεται να εξελιχθούν σε θρίλερ, είναι η εξής. Το κλειδί στον επαναληπτικό γύρο, όλα δείχνουν ότι θα είναι οι ψηφοφόροι του Ογάν, ο οποίος συγκέντρωσε ποσοστό άνω του 5%, ανατρέποντας και αυτός με τη σειρά του τα δεδομένα. Αν οι ψηφοφόροι του τρίτου διεκδικητή της τουρκικής προεδρίας επιλέξουν τον Ερντογάν, ο νυν πρόεδρος αναμένεται να επανεκλεγεί με σημαντική διαφορά. Σε διαφορετική περίπτωση, η μάχη για την προεδρία θα είναι αμφίρροπη μέχρι το τέλος.

Πάντως ο ίδιος με ανάρτησή του στο Twitter είπε πως η απόφαση για τον ποιον θα στηρίξει θα ληφθεί μετά από εσωτερικές διαβουλεύσεις.

Ο πρώτος γύρος των τουρκικών προεδρικών εκλογών εξελίχθηκε στην ουσία σε ένα θρίλερ με πρωταγωνιστή τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος, 20 και πλέον χρόνια στην εξουσία της χώρας, δείχνει ότι έχει πολύ μεγαλύτερες αντοχές, από εκείνες που υπολόγιζε η αντιπολίτευση.

Από νωρίς, όταν άρχισε να διαφαίνεται η υπεροχή του Ερντογάν στα ποσοστά έναντι του αντιπάλου του, χιλιάδες υποστηρικτές του ξεχύθηκαν στους δρόμους και πανηγύριζαν με τουρκικές σημαίες, με αφίσες του Τούρκου προέδρου, καπνογόνα και συνθήματα νίκης.