Ο πρόεδρος της Υεμένης, Αλί Αμπντουλά Σάλεχ, προσέφερε μυστικά στις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ «πλήρη πρόσβαση» στη χώρα του για να εξαπολύσουν επιθέσεις εναντίον «στόχων της αλ Κάιντα», σύμφωνα με τηλεγραφήματα Αμερικανών διπλωματών από τη χώρα που δημοσιοποίησε το WikiLeaks και επικαλέστηκαν διεθνή ΜΜΕ χθες Παρασκευή.

Ο Σάλεχ φέρεται να είπε στον αναπληρωτή σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, Τζον Μπρέναν, το Σεπτέμβριο του 2009 ότι «σας προσέφερα ανοιχτές θύρες όσον αφορά την τρομοκρατία. Επομένως δεν είμαι υπεύθυνος», σύμφωνα με δημοσιεύματα των εφημερίδων The Guardian και The New York Times.

Στα δημοσιεύματα σημειώνεται ότι στην πραγματικότητα η Υεμένη είχε θέσει περιορισμούς όσον αφορά την πρόσβαση των δυνάμεων των ΗΠΑ στη χώρα, σε μια προσπάθεια να αποφύγει τις επικρίσεις στο εσωτερικό του φτωχότερου έθνους του Αραβικού κόσμου. Η Ουάσινγκτον θεωρεί τη χώρα ορμητήριο της λεγόμενης αλ Κάιντα της Αραβικής Χερσονήσου (ΑΚΑΧ).

Ο Σάλεχ παραδέχθηκε ότι είπε ψέματα στο λαό της Υεμένης δηλώνοντας ότι οι επιθέσεις των ΗΠΑ με πυραύλους Κρουζ εναντίον της αλ Κάιντα τον Δεκέμβριο του 2009 είχαν γίνει από το στρατό της χώρας του με την υποστήριξη των Αμερικάνικων μυστικών υπηρεσιών, κατά τις δύο εφημερίδες που επικαλέστηκαν τα διπλωματικά τηλεγραφήματα.

«Θα συνεχίσουμε να λέμε ότι οι βόμβες είναι δικές μας, όχι δικές σας», είπε ο Σάλεχ στο στρατηγό Ντέιβιντ Πετρέας, τότε επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης του στρατού των ΗΠΑ, στις 2 Ιανουαρίου, σύμφωνα με τον Γκάρντιαν.

Κατά τα δημοσιεύματα ο Σάλεχ είπε ότι θα προτιμούσε να μην εμπλακούν οι αμερικανικές δυνάμεις σε χερσαίες επιχειρήσεις καθώς εξέφρασε φόβους ότι θα είχαν απώλειες. Συμφώνησε να επιτρέπεται σε αεροσκάφη να κινούνται περί τον εναέριο χώρο της Υεμένης «έτοιμα να πλήξουν στόχους της ΑΚΑΧ εάν είχαν πληροφορίες βάσει των οποίων μπορούσαν να δράσουν», ενώ εξέφρασε την προτίμησή του στους βομβαρδισμούς με οπλικά συστήματα ακριβείας και όχι στους πυραύλους Κρουζ που εκτοξεύονται από πλοία διότι «δεν είναι και πολύ ακριβείς», κατά τα τηλεγραφήματα των διπλωματών.