Ένα κράτος βρίσκεται πιθανότατα πίσω από τις κυβερνοεπιθέσεις των τελευταίων ημερών εναντίον του ιστότοπου WikiLeaks, ο οποίος δημοσιεύει σταδιακά από την Κυριακή αμερικανικά διπλωματικά τηλεγραφήματα, δήλωσε σήμερα στο Λονδίνο ο δικηγόρος του, Μάρκ Στίβενς.

Οι απόπειρες για να τεθεί εκτός λειτουργίας ο ιστότοπος περιλαμβάνονται σε γενικότερο σχέδιο για να σιωπήσει ο δημιουργός του, Τζούλιαν Ασάνζ, εναντίον του οποίου έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης στην Σουηδία.

«Κάποιος, πιθανότατα κρατικός παράγων, ανέλαβε τον έλεγχο εκατοντάδων χιλιάδων ευάλωτων ηλεκτρονικών υπολογιστών στον κόσμο, και τούς κάνει να συνδέονται ταυτόχρονα με τον ιστότοπο Wikileaks…αυτά τα εκατομμύρια των στιγμιαίων εισόδων τον θέτουν εκτός λειτουργίας», δήλωσε ο δικηγόρος.

«Πρόκειται για κάτι πολύ “σοφιστικέ” και γνωρίζουμε ότι ο Τζούλιαν έχει υποστεί πολλές επιθέσεις τέτοιου είδους, γνωρίζουμε επίσης ότι πολλά περίεργα πράγματα συμβαίνουν στη Σουηδία», δήλωσε ο δικηγόρος τονίζοντας ότι στην αρχή η σουηδική δικαιοσύνη δεν ήθελε να ανακρίνει τον Ασάνζ.

«Υπάρχει μία σειρά συντονισμένων ενεργειών και, ως δικηγόρος με επαγγελματική εμπειρία κατά κυβερνήσεων, αλλά και με κυβερνήσεις, αναρωτιέμαι για το γεγονός ότι όλα αυτά συμβαίνουν την εβδομάδα που δημοσιεύονται τα διπλωματικά τηλεγραφήματα», επεσήμανε ο Μαρκ Στίβενς.

Έπειτα από διακοπή έξι ωρών σήμερα, ο ιστότοπος Wikileaks εμφανίσθηκε και πάλι στο Ιντερνέτ, σε νέα διεύθυνση, στο Wikileaks.ch, σύμφωνα με ανακοίνωση του ιστότοπου στο Twitter.

Νωρίτερα, το EveryDNS.net είχε ανακοινώσει ότι διέκοψε την υπηρεσία Wikileaks έπειτα από μαζικές κυβερνοεπιθέσεις εναντίον του ιστότοπου.

Την Τετάρτη ο ιστότοπος Wikileaks εκδιώχθηκε από τον αμερικανικό εξυπηρετητή (server) Amazon και βρήκε καταφύγιο στον γαλλικό OVH για μέρος του υλικού του. Το υπόλοιπο υλικό παραμένει στη Σουηδία.

Σε αυτού του είδους τις επιθέσεις, μεγάλος αριθμός υπολογιστών φορέων ιού συνδέονται ταυτόχρονα με έναν ιστότοπο, θέτοντάς τον εκτός λειτουργίας.

Ο Τζούλιαν Ασάνζ βρίσκεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιεύονται σε πολλά βρετανικά μέσα ενημέρωσης, στην Αγγλία. Σύμφωνα με τον δικηγόρο του, που δεν επιβεβαιώνει αυτήν την πληροφορία, η βρετανική αστυνομία και οι σουηδικές αρχές έχουν τα μέσα να τον εντοπίσουν εδώ και πολλές εβδομάδες.