Εκφράζοντας αρχικά τα συλλυπητήριά τους στις οικογένειες των θυμάτων, μετά το τραγικό αεροπορικό δυστύχημα που συνέβη στις γαλλικές Άλπεις, ο βασιλιάς της Ισπανίας Φίλιππος συνοδευόμενος από την σύζυγό του Λετίσια, αποφάσισαν να αναβάλουν, παρόλο που είχαν ήδη φθάσει, την προγραμματισμένη τριήμερη επίσκεψη τους.

Όπως ανακοίνωσε ο ισπανός βασιλιά, μετά την απόφαση διακοπής της επίσημης επίσκεψης στη γαλλική πρωτεύουσα: «Μετά από συνομιλίες με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι, έχουμε πάρει την απόφαση να αναβάλλουμε την επίσημη επίσκεψή μας στη Γαλλία και να την μεταφέρουμε σε άλλη μελλοντική ημερομηνία».

Κατά την προγραμματισμένη τριήμερη επίσκεψη, ο 47χρονος βασιλιάς θα παρευρισκόταν στα εγκαίνια της έκθεσης του Ισπανού ζωγράφου Ντιέγκο Βελάσκεθ στο Grand Palais και θα εκφωνούσε ομιλία στη γαλλική βουλή την Παρασκευή. Πριν την εξαγγελία της αναβολής το βασιλικό ζεύγος είχε ήδη γίνει δεκτό στα Ηλύσια Πεδία από τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Από την πλευρά του ο Ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι, εξέφρασε την λύπη του για το δραματικό γεγονός και ανακοίνωσε ότι αναβάλλει την ημερήσια προγραμματισμένη επίσκεψη στη βόρεια Ισπανία, προκειμένου να προεδρεύσει σε σύσκεψη στη Μαδρίτη για την οργάνωση μιας Task Force, για το τραγικό δυστύχημα που συνέβη στην πτήση της Germanwings, που εκτελούσε το δρομολόγιο Βαρκελώνη – Ντύσελντροφ. Αξίζει να σημειωθεί πως μεταξύ των θυμάτων επέβαιναν και 42 Ισπανοί.