Στη σύγχρονη εποχή υπάρχουν πολλές… συνταγές και βοηθήματα για να ξεπεράσει κανείς το hangover, αλλά στον 7ο αιώνα στο Ισραήλ, ανέφεραν αρχαιολόγοι, χρησιμοποιούσαν μια εντελώς διαφορετική μέθοδο: ένα χρυσό δαχτυλίδι διακοσμημένο με μια μωβ πέτρα αμέθυστου.

Σύμφωνα με το CNN, οι αρχαιολόγοι εντόπισαν το δαχτυλίδι σε διάρκεια ανασκαφής στην πόλη Γιαβνέ. Εκεί βρίσκεται το μεγαλύτερο οινοποιείο της Βυζαντινής Εποχής που έχει ανακαλυφθεί, σύμφωνα με τη εφορεία αρχαιοτήτων του Ισραήλ. Το χρυσό δαχτυλίδι βρέθηκε λίγο μακριά από τα ερείπια μιας αποθήκης με αμφορείς.

«Τα χρυσά δαχτυλίδια διακοσμημένα με αμέθυστο ήταν γνωστά στον ρωμαϊκό κόσμο. Το συγκεκριμένο πιθανό να ανήκει στην ελίτ που ζούσε στην πόλη ακόμη και τον 3ο αιώνα», αναφέρει η ανακοίνωση του οργανισμού. «O αμέθυστος ήταν ευρέως γνωστός για την προστασία που παρείχε από τις παρενέργειες της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ», όπως υποστηρίζει ο αρχαιολόγος Αμίρ Γκολάνι στο δελτίο Τύπου. Το βάρος του δαχτυλιδιού είναι 5,11 γραμμάρια και ο Ισραηλινός αρχαιολόγος, εικάζει πως ανήκε σε εύπορο άτομο. «Η χρήση του κοσμήματος έδειχνε το στάτους και τον πλούτο των Ισραηλινών. Αυτά τα δαχτυλίδια τα φορούσαν άνδρες και γυναίκες», συμπλήρωσε

Γενικά, δε, υπογράμμισε πως ο αμέθυστος που εμφανίζεται και στη Βίβλο θεωρούνταν πως έχει ιδιαίτερες θεραπευτικές ικανότητες. «Πολλές ευεργετικές ιδιότητες συνδέονται με αυτό τον πολύτιμο λίθο, συμπεριλαμβανομένης της αποτροπής των παρενεργειών της κατανάλωσης αλκοόλ, του hangover», πρόσθεσε.

Από την πλευρά της, η Έλι Χαντάντ, υπεύθυνη της ανασκαφής, εκτιμά ότι το χρυσό δαχτυλίδι «μπορεί να ανήκε στον ιδιοκτήτη της αποθήκης του οινοποιείου, σ’ έναν επικεφαλής» ή σ’ έναν «άτυχο επισκέπτη που του έπεσε και έχασε το κόσμημά του». «Ήθελε το άτομο που φορούσε το δαχτυλίδι να αποφύγει τη μέθη από την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας κρασιού; Πιθανότατα δεν θα μάθουμε ποτέ», υπογράμμισε.