Ένα πανύψηλο άγαλμα ενός γυναικείου κεφαλιού με τον δείκτη να πιέζει τα χείλη βλέπει τώρα το Μανχάταν κατά μήκος του ποταμού Χάντσον, καλώντας τη χαοτική μητρόπολη να σταματήσει και να ακούσει.

«Το νερό, όταν κινείται, κάνει έναν ιδιαίτερο ήχο, πολύ ιδιαίτερο», δήλωσε ο καλλιτέχνης Jaume Plensa με έδρα τη Βαρκελώνη.

Το μήνυμα της «Ψυχής του νερού» των 24 μέτρων – το μεγαλύτερο έργο του Πλένσα μέχρι σήμερα – είναι «να σωπάσουμε, … να ακούσουμε τον βαθύ θόρυβο του νερού που μας μιλάει», είπε σε συνέντευξή του.

Το άσπρο βαμμένο κεφάλι δίνει μια σαρωτική θέα στον ποταμό μπροστά από ένα δάσος πολυώροφων κτιρίων στην ταχέως αναπτυσσόμενη προκυμαία Newport. Βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το Greenwich Village και περίπου έξι χιλιόμετρα από το Άγαλμα της Ελευθερίας, έναν πιο οικείο φύλακα του λιμανιού.

Ένα πρόσφατο πρωί, όταν ο Plensa είδε το έργο του να είναι πλήρως συναρμολογημένο για πρώτη φορά, το κάλεσμά του για σιωπή έχοντας το δάχτυλο στα χείλη ανταγωνίστηκε τις μηχανές ντίζελ από τον κοντινό τερματικό σταθμό Hoboken, τον βρυχηθμό των ελικοπτέρων και τα κλάματα και τα γέλια των παιδιών που γέμισαν με καροτσάκια τους διαδρόμους του ποταμού.

Αλλά αυτοί δεν είναι οι θόρυβοι που ο Plensa λέει ότι το έργο τέχνης του στοχεύει.

«Μιλάω για τον θόρυβο πληροφοριών και μηνυμάτων προς εμάς», είπε στην Galerie Lelong Co της Νέας Υόρκης, όπου θα ανοίξει μια έκθεση νέων έργων του στις 29 Οκτωβρίου.

Ο Plensa, 66 ετών, δέχθηκε την ανάθεση να δημιουργήσει το εν λόγω γλυπτό πριν από περίπου δύο χρόνια από τους LaFrak και Simon Property Group, οι οποίοι έχουν αναπτύξει την περιοχή, συμπεριλαμβανομένου του οικοπέδου όπου βρίσκεται το «Η ψυχή του νερού», όπως ονόμασε το πρότζεκτ του.

Απεικονίζοντας ένα πραγματικό μοντέλο του οποίου η εικόνα σαρώθηκε, το γλυπτό κατασκευάστηκε από ρητίνη πολυεστέρα, υαλοβάμβακα και μαρμάρινη σκόνη στο στούντιο της Plensa’s Barcelona και στάλθηκε σε 23 δοχεία, το καθένα μήκους 12 μέτρων, στο χώρο του Jersey City για συναρμολόγηση.

«Σε πολλά κομμάτια μου ρωτάω τον θεατή: Κλείστε τα μάτια σας και κοιτάξτε μέσα σας, γιατί κρύβετε μέσα σας μια εκπληκτική ποσότητα ομορφιάς», είπε.

Τα κομμάτια του περιλαμβάνουν κυρίως γυναίκες, λέει, επειδή βλέπει τη ζωή και τον κόσμο ως θηλυκά, ενώ «τα αγόρια είναι απλώς ένα ατύχημα – ένα πολύ ωραίο ατύχημα, αλλά ένα ατύχημα».

Το «Water’s Soul» μπορεί να το δει κανείς καλύτερα από το ποτάμι, επεσήμανε.

«Είναι ένα κομμάτι που αποδίδει φόρο τιμής στο νερό και είναι μέσα στο νερό όπου μπορείτε να το απολαύσετε περισσότερο», ολοκλήρωσε.