Νέα ένσταση κατέθεσε η εισαγγελία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY), ζητώντας να οδηγηθεί πίσω στη φυλακή Σεβενίγκεν του δικαστηρίου, ο κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου, αρχηγός του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος (SRS), Βόισλαβ Σέσελι, ο οποίος αποφυλακίστηκε για λόγους υγείας και βρίσκεται στη Σερβία.

Ο γενικός εισαγγελέας του ICTY, Σερζ Μπράμερτζ επανέλαβε τον ισχυρισμό που είχε διατυπώσει, στην πρώτη ένσταση, στην απόφαση απελευθέρωσης του κατηγορούμενου για εγκλήματα πολέμου στη Βοσνία, στην Κροατία και στη Βοϊβοντίνα της Σερβίας, ότι ο Βόισλαβ Σέσελι «υπονόμευσε» το πνεύμα της προσωρινής αποφυλάκισης για ανθρωπιστικούς λόγους.

Ο κ. Μπράμερτζ σημείωσε πως ο Σέσελι δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν θα επιστρέψει στο ICTY, όταν θα εκδοθεί η ετυμηγορία της δίκης του και ισχυρίστηκε ότι ο εθνικιστής πολιτικός αρχηγός «απείλησε ανθρώπους που συνεργάζονται με την εισαγγελία», σύμφωνα με το βαλκανικό ερευνητικό δίκτυο BIRN.

Όταν τον περασμένο Νοέμβριο, ο Βόισλαβ Σέσελι επέστρεψε στη Σερβία και τον υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό οι υποστηρικτές του κόμματός του τόνισε ότι δεν θα συμφωνήσει να επιστρέψει στο δικαστήριο και ότι θα διοργανώσει διαμαρτυρίες, αν γίνουν απόπειρες να οδηγηθεί ξανά στη φυλακή της Χάγης.

Από τότε έχει κάνει πολλές σκληροπυρηνικές δηλώσεις που έχουν προκαλέσει την οργή θυμάτων των πολέμων στην πρώην Γιουγκοσλαβία και μίλησε σε συγκεντρώσεις του κόμματός του.

«Έχει σαφώς αποδείξει ότι η κατάσταση της υγείας του δεν αποτελεί εμπόδιο στο να κάνει απαράδεκτες δημόσιες δηλώσεις που είναι εμπρηστικές και προσβλητικές για τα θύματα. Επίσης έκανε δημόσιες δηλώσεις που θέτουν υπό αμφισβήτηση της εκτίμηση του δικαστικού συμβουλίου για τη σοβαρότητα της κατάστασης υγείας του», είπε ο κ. Μπράμερτζ.

Υποστήριξε δε, ότι οι όροι που διατάχθηκαν για την προσωρινή αποφυλάκιση του Σέσελι -παράδοση του διαβατηρίου του στις σερβικές αρχές, απαγόρευση επαφών με μάρτυρες ή θύματα και επιστροφή στη Χάγη, όταν εκδοθεί εντολή- είναι “προφανώς ανεπαρκείς”.

Το δικαστικό συμβούλιο του ICTY, στις αρχές του μήνα απέρριψε την πρώτη ένσταση που κατέθεσε η εισαγγελία του δικαστηρίου, ζητώντας να επιστρέψει ο κατηγορούμενος στη φυλακή, καθώς έκρινε ότι μέχρι σήμερα δεν έχει παραβιάσει τους όρους της απελευθέρωσής του.

Ο Βόισλαβ Σέσελι ήταν στη φυλακή του ICTY από το 2003, όταν παραδόθηκε οικειοθελώς στο δικαστήριο.

Η ανακοίνωση της ετυμηγορίας αναμενόταν τον Οκτώβριο του 2013, αλλά αναβλήθηκε, επειδή ένας από τους δικαστές εξαιρέθηκε λόγω μεροληψίας.

Ο νέος δικαστής αναμένεται έως το τέλος του 2015 να ενημερωθεί λεπτομερώς για την υπόθεση και να ανακοινωθεί η απόφαση του δικαστηρίου στη μαραθώνια δίκη.