Με εθνικιστικά τραγούδια και προσβλητικά συνθήματα κατά του πρωθυπουργού Αλεξάνταρ Βούτσιτς υποδέχθηκαν τον Βόισλαβ Σέσελι οι υποστηρικτές του στο αεροδρόμιο του Βελιγραδίου.

Ο εθνικιστής ηγέτης έφτασε λίγο μετά τη μία η ώρα το μεσημέρι με πτήση από το Άμστερνταμ και αφού χαιρέτισε τα μέλη της οικογένειάς του και τους κομματικούς του συνεργάτες μπήκε στο αυτοκίνητο που τον περίμενε και κατευθύνθηκε προς τα κεντρικά γραφεία του Ριζοσπαστικού Κόμματος (SRS) που βρίσκονται στην πόλη Ζέμουν.

Έξω από το αεροδρόμιο είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς σήμερα το πρωί εκατοντάδες υποστηρικτές του που τραγουδούσαν τραγούδια των τσέτνικ με μουσική υπόκρουση από ορχήστρα χάλκινων πνευστών, ενώ η σλίβοβιτσα (σ.σ. η ρακή των Σέρβων)έρεε άφθονη.

Ο Βόισλαβ Σέσελι επέστρεψε στο Βελιγράδι μετά από περίπου 12 χρόνια, που πέρασε στις φυλακές του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) ως κατηγορούμενος για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Η δίκη του ολοκληρώθηκε πριν από ενάμιση χρόνο ωστόσο ακόμη δεν εκδόθηκε απόφαση αφού ύστερα από αίτημά του εξαιρέθηκε ένας δικαστής και απαιτείται χρόνος για να μελετήσει τη δικογραφία ο αντικαταστάτης του. Πριν από μία εβδομάδα το δικαστικό συμβούλιο του δικαστηρίου της Χάγης αποφάσισε την προσωρινή αποφυλάκιση του Σέσελι για λόγους υγείας.

Όπως έγινε γνωστό ο Σέσελι πάσχει από καρκίνο του παχέος εντέρου που έκανε μετάσταση στο ήπαρ. Το Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα διοργανώνει το ερχόμενο Σάββατο συγκέντρωση υποδοχής στο κέντρο του Βελιγραδίου – μπροστά από το Κοινοβούλιο – όπου θα μιλήσει και ο ίδιος ο Σέσελι.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς σχολιάζοντας την επιστροφή του Σέσελι εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι δεν μπορεί να επηρεάσει την πολιτική σταθερότητα που επικρατεί στη χώρα. «Ο Σέσελι, πολιτικά, αποτελεί αρχειακό υλικό αφού οι ιδέες του για την Σερβία που θα έχει στη σύνθεσή της τις πόλεις Σπλιτ και Ντουμπρόβνικ της Κροατίας είναι ξεπερασμένες και δεν συγκινούν πλέον κανέναν» τόνισε ο Ίβιτσα Ντάτσιτς.