Νέα περιοριστικά μέτρα στην πρωτεύουσα Λίμα και σε εννέα επαρχίες του Περού από την Κυριακή ανακοίνωσε ο Περουβιανός μεταβατικός πρόεδρος Φραντσίσκο Σαγάστι.

Ταυτόχρονα αναστέλλονται οι πτήσεις από τη Βραζιλία, με στόχο να επιβραδυνθεί το δεύτερο κύμα της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

«Τις τελευταίες ημέρες παρατηρούμε ταχεία αύξηση των μολύνσεων. Πρέπει να κάνουμε τα πάντα ώστε να μην συνεχιστεί η μετάδοση» με αυτό το ρυθμό, τόνισε ο κ. Σαγάστι σε διάγγελμά του, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Τα περιοριστικά μέτρα, που αφορούν 16,4 εκατ. ανθρώπους, περίπου τον μισό πληθυσμό της λατινοαμερικάνικης χώρας, θα ισχύουν από την 31η Ιανουαρίου ως τη 14η Φεβρουαρίου στις περιοχές όπου καταγράφηκε μεγάλη αύξηση των μολύνσεων από τις αρχές του μήνα.

Εκκλησίες, καζίνο και κλειστά γυμναστήρια θα κλείσουν, όπως και όλα τα εμπορικά καταστήματα η λειτουργία των οποίων δεν κρίνεται απόλυτα απαραίτητη.

Η κυβέρνηση αποφάσισε να παρατείνει ως τη 14η Φεβρουαρίου την αναστολή των πτήσεων από την Ευρώπη και να λάβει το ίδιο μέτρο για τις πτήσεις από τη Βραζιλία, εξαιτίας της ταυτοποίησης παραλλαγμένου πιο μολυσματικού στελέχους του SARS-CoV-2 στην Αμαζονία.

Μετά τις γιορτές του τέλους του έτους, ο αριθμός των κρουσμάτων που καταγράφονται ημερησίως στο Περού αυξήθηκε από τα περίπου 1.000 σε πάνω από 5.000 και ο αριθμός των θανάτων από έναν μέσο όρο γύρω στους 40 σε πάνω από 100.

Χθες επιβεβαιώθηκαν 4.444 κρούσματα του νέου κορονοϊού, με το σύνολο να ξεπερνά τα 1,1 εκατ., ενώ ο απολογισμός των θυμάτων αυξήθηκε στους 40.107 νεκρούς.

Η εκστρατεία μαζικής ανοσοποίησης στη χώρα προγραμματίζεται να αρχίσει τον Φεβρουάριο.