Προθεσμία τριών ημερών έδωσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) στον κατηγορούμενο για εγκλήματα πολέμου, Βόισλαβ Σέσελι, προκειμένου να δηλώσει γραπτώς ότι θα σεβαστεί τους όρους για ενδεχόμενη προσωρινή αποφυλάκισή του.

Βασικός όρος είναι να βρίσκεται υπό την επιτήρηση των σερβικών αρχών από τη στιγμή που θα αποφυλακιστεί από τη φυλακή Σεβενίγκεν του ICTY έως την επιστροφή του στη Χάγη.

Στην απόφαση που υιοθέτησε το δικαστικό συμβούλιο του ICTY υπό την προεδρία του δικαστή Ζαν Κλοντ Αντονέτι αναφέρεται ότι ο αρχηγός του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος έχει προθεσμία τριών ημερών να απαντήσει στη δικαστική απόφαση.

Το ICTY ζητά από τον Βόισλαβ Σέσελι, όταν θα μεταβεί στη Σερβία να παραμείνει σε κατ’ οίκον περιορισμό σε διεύθυνση που θα παραδοθεί από τις σερβικές αρχές στο δικαστικό συμβούλιο, να είναι υπό την επιτήρηση των σερβικών αρχών και να συνοδεύεται από αστυνομικούς, όταν θα πραγματοποιεί επισκέψεις σε γιατρούς για λόγους υγείας.

Επιπλέον δεν πρέπει να εμποδίσει τη δικαστική διαδικασία και για την υπόθεση θα πρέπει να συζητά μόνον με μέλη της νομικής του ομάδας.

Ο κατηγορούμενος θα πρέπει να επιστρέψει στη Χάγη, την ημερομηνία που θα καθορίσει το δικαστικό συμβούλιο.

Το δικαστικό συμβούλιο στην απόφασή του υπενθυμίζει ότι στις 13 Ιουνίου ζήτησε από τις εμπλεκόμενες πλευρές να πάρουν θέση στο ενδεχόμενο προσωρινής αποφυλάκισης του Βόισλαβ Σέσελι και ότι στις 17 Ιουνίου ο κατηγορούμενος ανακοίνωσε ότι απορρίπτει όλες τις εγγυήσεις που θα του παράσχει η Σερβία.

Στις 20 Ιουνίου, η εισαγγελία του ICTY ανέφερε ότι είναι αναγκαίο ο κατηγορούμενος να σεβαστεί όλους τους όρους που προβλέπει το άρθρο 65 σε περίπτωση απόφασης προσωρινής αποφυλάκισης.

Στις 24 Ιουνίου, το δικαστικό συμβούλιο κάλεσε τις κυβερνήσεις της Ολλανδίας και της Σερβίας να δηλώσουν αν θα παράσχουν εγγυήσεις για την ενδεχόμενη αποφυλάκισή του και στη συνέχεια, στις 2 Ιουλίου, η σερβική κυβέρνηση εξέφρασε ετοιμότητα να δώσει εγγυήσεις αν ο κατηγορούμενος επισήμως δεσμευθεί να σεβαστεί συγκεκριμένους όρους.

Η απόφαση του ICTY για την υπόθεση Σέσελι επρόκειτο να ανακοινωθεί στις 30 Οκτωβρίου του 2013, αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατό και γι αυτό παρατάθηκε η κράτησή του.

«Θεωρώ ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ο κατηγορούμενος να κρατείται στη φυλακή, επειδή η δίκη ολοκληρώθηκε στις 20 Μαρτίου του 2012 και η απόφαση θα υιοθετηθεί όταν ο νεοδιορισθείς δικαστής θα ενημερωθεί για τα στοιχεία της υπόθεσης», αναφέρει ο προεδρεύων δικαστής στην αιτιολογημένη γνώμη του που δημοσιεύθηκε μαζί με την απόφαση.

Ο Βόισλαβ Σέσελι, ο οποίος κατηγορείται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και παραβίαση των νόμων και των εθίμων πολέμου την περίοδο 1991 -1993 στη Κροατία, στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και στη Βοϊβοντίνα, παραδόθηκε οικειοθελώς στο ICTY στις 23 Φεβρουαρίου του 2003 και δήλωσε ότι είναι αθώος.

Η δίκη του άρχισε το 2007 και τον Ιούλιο του 2013 ο κατηγορούμενος ζήτησε την εξαίρεση του δικαστή Φρέντερικ Χάρχοφ λόγω υποψιών για μεροληπτική στάση. Ο Δανός δικαστής αποκάλυψε σε επιστολή του, που δημοσιεύθηκε από εφημερίδα της Δανίας, αμερικανοισραηλινές πιέσεις στις δικαστικές αποφάσεις του ICTY.

Το δικαστήριο αποδέχθηκε το αίτημα του Βόισλαβ Σέσελι και όρισε νέο δικαστή, τον Μαντιάγιε Νιγιάνγκ.

Ο κατηγορούμενος, στην αρχή του έτους, ζήτησε να αποφυλακιστεί ή η δίκη να ξεκινήσει από την αρχή, επειδή όπως ανέφερε δεν είναι δίκαιο η δίκη να συνεχιστεί με έναν δικαστή που δεν την παρακολούθησε από την αρχή.