Ο πρόεδρος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY), Τεοντόρ Μερόν παρουσιάζοντας την τακτική εξαμηνιαία έκθεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το έργο του δικαστηρίου ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τόνισε ότι η υπόθεση του προέδρου του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος (SRS) Βόισλαβ Σέσελι αποτελεί «ιδιαίτερη πρόκληση» και «sui generis»(«μοναδική») κατάσταση.

Ο Βόισλαβ Σέσελι παραδόθηκε οικειοθελώς στο ICTY στις 23 Φεβρουαρίου του 2003 και δήλωσε αθώος σε όλες τις κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν, για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και παραβίαση των νόμων και των εθίμων πολέμου την περίοδο 1991-1993 στην Κροατία, στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη και στη Βοϊβοντίνα της Σερβίας. Από τότε κρατείται στη φυλακή Σεβενίνγκεν του ICTY και η υπόθεσή του ακόμη εκδικάζεται.

Ο κ. Μερόν ενημέρωσε και για τις υπόλοιπες άλλες εννέα υποθέσεις, από τις οποίες οι τέσσερις εκδικάζονται. Εκτός από τη δίκη του Σέσελι σε εξέλιξη είναι οι δίκες των Γκόραν Χάτζιτς, Ράντοβαν Κάρατζιτς, Ράτκο Μλάντιτς. Ο πρόεδρος του ICTY ανέφερε ότι η δίκη του πρώην διοικητή του στρατού των Σέρβων της Βοσνίας, Ράτκο Μλάντιτς θα συνεχιστεί και μετά την 31η Δεκεμβρίου του 2014.

Τόνισε ακόμη ότι δύο δίκες στο εφετείο του ICTY θα ολοκληρωθούν έως το τέλος του έτους και τρεις αργότερα. Ο πρόεδρος του ICTY σημείωσε ότι το δικαστήριο συνέχισε να περιορίζει τις δραστηριότητές του και να κινείται προς την κατεύθυνση της οριστικής περάτωσης του έργου του τονίζοντας ότι καταβάλλονται προσπάθειες για να τηρηθούν οι προβλεπόμενες ημερομηνίες.

Ο κ. Μερόν υπογράμμισε ότι τα διεθνή δικαστήρια από μόνα τους δεν μπορούν να επιλύσουν μακροχρόνιες ιστορικές συγκρούσεις. «Θα πρέπει να είναι μέρος μιας “πανοπλίας μέτρων για τη μεταβατική δικαιοσύνη”, περιλαμβανομένων ευρύτερων κοινωνικών προσπαθειών, με αιχμή του δόρατος τους επικεφαλής των κοινοτήτων, που θα επικεντρώνονται στην ιστορία, στη μνήμη, στην υπευθυνότητα και στο σεβασμό του κράτους δικαίου», ανέφερε.

Ο γενικός εισαγγελέας του διεθνούς δικαστηρίου, Σερζ Μπράμερτς παρουσιάζοντας την έκθεσή του στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ανέφερε ότι η εισαγγελία και οι συνήγοροι του πρώην πολιτικού ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας, Ράντοβαν Κάρατζιτς ετοιμάζουν τα τελικά επιχειρήματα, τα οποία θα παρουσιαστούν στο τέλος Αυγούστου και τον Σεπτέμβριο.

Αναφερόμενος στη συνεργασία των χωρών της περιοχής της πρώην Γιουγκοσλαβίας με το ICTY, ο κ. Μπράμερτς είπε ότι εξελίσσεται ομαλά και ότι η Σερβία, η Κροατία και η Βοσνία – Ερζεγοβίνη απαντούν στα αιτήματα του διεθνούς δικαστηρίου.

Προειδοποίησε ωστόσο ότι η κατάσταση είναι πολύ κακή όσον αφορά την εφαρμογή της εθνικής στρατηγικής για τα εγκλήματα πολέμου στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, όπου καταγράφηκε πολύ περιορισμένη πρόοδος όχι μόνο λόγω της έλλειψης πόρων, αλλά και εξαιτίας της «ελλιπούς προσήλωσης των αρμόδιων αρχών».