Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (European Investment Bank) είναι έτοιμη να κινητοποιήσει χρηματοδοτικούς πόρους με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, προκειμένου να βοηθήσει τις προσπάθειες της Σερβίας προς την ανάκαμψη, λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει προκληθεί από τις πλημμύρες στη χώρα, σύμφωνα με δήλωση από την πλευρά του χρηματοπιστωτικού Οργανισμού, που δημοσιεύει το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug. Την ίδια ώρα, η βοήθεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης θα επικεντρωθεί όχι μόνο στην αποκατάσταση υποδομών- δικτύων, αλλά και την ενίσχυση του αγροτικού τομέα.

Ενόψει της σημερινής συνεδρίασης των διεθνών δωρητών στο Βελιγράδι, με στόχο τη συγκέντρωση βοήθειας για την αποκατάσταση των ζημιών από τις καταστροφικές πλημμύρες, η ΕΙΒ επικαλείται την επαρκή εμπειρία της και το χρηματοδοτικό πρόγραμμα που διαθέτει για την ανοικοδόμηση έπειτα από φυσικές καταστροφές.

Σημαντική βοήθεια θα προσφέρει και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD). Η αποκατάσταση των κατεστραμμένων τμημάτων του οδικού δικτύου, του συστήματος ύδρευσης, των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής και των δικτύων μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας αποτελούν τον κορμό των προτεραιοτήτων, τις οποίες η EBRD θέτει για τη Σερβία, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν τη χώρα, δήλωσε χθες ο πρόεδρος του Οργανισμού, Σούμα Κακραμπάρτι.

«Αυτό που η EBRD πρέπει να εξετάσει τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μεσοπρόθεσμα, είναι τι είδους βοήθεια μπορούμε να παρέχουμε για να βελτιωθεί το σύστημα πρόβλεψης και προστασίας από τις πλημμύρες στη Σερβία», ανέφερε ο κ. Κακραμπάρτι, έπειτα από συνάντηση που είχε με τον Σέρβο πρωθυπουργό, Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Μεταφέροντας τα συλλυπητήρια εκ μέρους της EBRD για τις απώλειες ανθρώπινων ζωών από τις πλημμύρες, ο κ. Κακραμπάρτι εξέφρασε θαυμασμό για τις ενέργειες του κ. Βούτσιτς και της σερβικής κυβέρνησης στην κατεύθυνση ταχείας ανοικοδόμησης της χώρας, λίγες μέρες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες. Ανέφερε ακόμη ότι η EBRD θα εντείνει τις προσπάθειές της, προκειμένου να εξασφαλίσει ότι η βοήθεια θα καταφθάσει στη Σερβία το συντομότερο δυνατό, προσθέτοντας ότι το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι να τεθούν προτεραιότητες. «Το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι να αποτυπωθεί μία καλή εικόνα των αναγκών σε ό,τι αφορά την ανοικοδόμηση» είπε.

Ο πρόεδρος της EBRD αναγνώρισε, επίσης, ότι πολλές μικρές επιχειρήσεις έχουν πληγεί πολύ άσχημα από τις πλημμύρες. «Κάποιες από αυτές τις επιχειρήσεις ενδέχεται να είναι ήδη πελάτες της EBRD και η Τράπεζα θα εξετάσει κατά πόσον έχουν ανάγκες κεφαλαίου κίνησης και εάν μπορεί να υπάρξει άμεση ανταπόκριση στις ανάγκες αυτές» σημείωσε.

«Ένας συγκεκριμένος τομέας που δεν θα πρέπει να αγνοηθεί είναι η γεωργία και η βιομηχανία μεταποίησης αγροτικών προϊόντων. Προφανώς πολλά αγροκτήματα υπέστησαν πολύ ισχυρό πλήγμα, τα χωράφια πλημμύρισαν, ζώα πνίγηκαν, καλλιέργειες καταστράφηκαν» ανέφερε ο κ. Κακραμπάρτι, προσθέτοντας ότι ο ίδιος θα επιθυμούσε ο τομέας βιομηχανίας μεταποίησης αγροτικών προϊόντων της EBRD να διερευνήσει τρόπους, ώστε ο κλάδος να ανορθωθεί και να αρχίσει να λειτουργεί εκ νέου.

«Είναι κατανοητό, προφανώς, ότι τόσο οι προσπάθειες της κυβέρνησης, όσο και οι δικές μας στη EBRD, είναι κατεξοχήν επικεντρωμένες στα βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα ζητήματα, που αφορούν την ανοικοδόμηση μετά τις πλημμύρες. Αλλά μαζί θα πρέπει επίσης να εστιάσουμε και στη μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη ατζέντα των μεταρρυθμίσεων, που η κυβέρνηση ήδη έχει καθορίσει γενναία» σημείωσε ο κ. Κακραμπάρτι.

«Η συνεργασία αυτή είναι εξαιρετικά σημαντική στο πλαίσιο της διαδικασίας ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της Σερβίας» κατέληξε.