«Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα βοηθήσει τη Σερβία να ανακάμψει από τις καταστροφικές πλημμύρες των τελευταίων ημερών και αυτό είναι το σημαντικότερο μήνυμα προς του Σέρβους πολίτες», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς, έπειτα από συνάντηση που είχε χθες στις Βρυξέλλες με τον αρμόδιο για την Περιφερειακή Πολιτική κοινοτικό Επίτροπο, Γιοχάνες Χαν.

«Το πιο σημαντικό μήνυμα προς τους πολίτες της Σερβίας είναι τα λόγια του Επιτρόπου, ότι η ΕΕ θα βοηθήσει τη Σερβία, ότι θα βοηθήσει ακριβώς αυτό το αίτημα συνδρομής προς το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ, καθώς αντιμετωπίζουμε τέτοια ζητήματα πρώτη φορά, καθώς για πρώτη φορά είμαστε σε θέση να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα κονδύλια ως υποψήφια χώρα για ένταξη στην ΕΕ» δήλωσε ο κ.Ντάτσιτς στους δημοσιογράφους, στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Χαν είναι υπεύθυνος διαχείρισης του Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ. Ο κ. Ντάτσιτς δήλωσε ότι οι φήμες περί μισού ή ενός δισ. ευρώ από το Ταμείο δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, ωστόσο «είναι αληθές ότι διαπραγματευόμαστε για ένα σημαντικό χρηματικό ποσό».

«Όσο πιο σύντομα υποβάλουμε την αίτηση, τόσο πιο σύντομα θα αποφασιστεί, καθώς απαιτεί την συγκατάθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου» είπε ο κ. Ντάτσιτς.

Νωρίτερα, ο Επίτροπος Χαν είχε γράψει στον λογαριασμό του στο Twitter ότι η Σερβία μπορεί να υπολογίζει στη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Τώρα, συνάντηση με τον Σέρβο ΥΠΕΞ Ντάτσιτς για να πούμε ότι η Σερβία είναι επιλέξιμη για το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ, μετά τις πλημμύρες, με τον ίδιο τρόπο που είναι κάθε μέλος της ΕΕ. Μπορούν να βασιστούν στην ΕΕ» ανέφερε χαρακτηριστικά.