Εκκλήσεις για τερματισμό των βιαιοτήτων και της αιματοχυσίας στην Ουκρανία απηύθυναν σήμερα θεσμικά όργανα του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ανταποκρινόμενη στην προτροπή του Γενικού Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης Θόρμπγιερν Γιάγκλαντ, η Επιτροπή Υπουργών του οργανισμού αυτού, ύστερα από έκτακτη συνεδρίαση της, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη να τεθεί άμεσα τέλος στις βιαιότητες και να υπάρξει ένα κλίμα εμπιστοσύνης στην Ουκρανία προκειμένου να αποκατασταθεί ο πολιτικός διάλογος.

Η Επιτροπή καλεί όλες τις πολιτικές δυνάμεις στην Ουκρανία να συνεργασθούν για την εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης στην συνεχιζόμενη κρίση με αμοιβαίο σεβασμό και με δημοκρατικό και ειρηνικό τρόπο.

Υποστηρίζει ότι θα πρέπει να ολοκληρωθούν γρήγορα από τις ουκρανικές αρχές μέσω μιας διαφανούς και αμερόληπτης διαδικασίας οι έρευνες που ξεκίνησαν σχετικά με τα βίαια επεισόδια που έλαβαν χώρα στην Ουκρανία από τις 30 Νοεμβρίου 2013.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε με δηλώσεις του και ο Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Νίλς Μούιζνιεκς ενώ η νεοεκλεγείσα πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού Άννι Μπρασέρ υποστήριξε ότι «Άμεση προτεραιότητα αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία είναι να σταματήσει η βία να σταματήσει ο αριθμός των νεκρών και να σταματήσουν όλες οι μορφές αντεκδίκησης και αντιποίνων προκειμένου να μην οδηγηθεί η χώρα στην άβυσσο”.

Υπενθύμισε δε ότι σήμερα πρόκειται να συναντηθούν με τον πρόεδρο Γιανουκόβιτς οι δύο βουλευτές-μέλη της Επιτροπής Παρακολούθησης της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης που βρίσκονται στο Κίεβο προκειμένου να συντάξουν σχετική έκθεση.