Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν στη διάρκεια της νύχτας ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Ουκρανός ομόλογός του Βίκτορ Γιανουκόβιτς, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, με φόντο την κλιμάκωση της βίας στο Κίεβο που έχει φέρει την Ουκρανία στα πρόθυρα του εμφυλίου πολέμου.

Στις συγκρούσεις την διαδηλωτών με την αστυνομία έχουν χάσει τη ζωή τους είκοσι πέντε άνθρωποι, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες.

Σε σημερινή ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τους ηγέτες της ουκρανικής αντιπολίτευσης να «σταματήσει την αιματοχυσία» στο Κίεβο, σημειώνοντας πως η Μόσχα θα χρησιμοποιήσει όλη την επιρροή της για να φέρει ειρήνη στο «φιλικό αδελφικό κράτος».

«Η ρωσική πλευρά απαιτεί οι ηγέτες της αντιπολίτευσης να σταματήσουν την αιματοχυσία στην Ουκρανία, να αποκαταστήσουν άμεσα τον διάλογο με τις έννομες Αρχές χωρίς απειλές και τελεσίγραφα», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών. «Η Ουκρανία είναι ένα φιλικό αδελφικό κράτος και στρατηγικός εταίρος και θα χρησιμοποιήσουμε όλη την επιρροή μας για να βασιλεύσουν η ειρήνη και η ηρεμία», προσθέτει, χωρίς να διευκρινίζει ποια βήματα μπορεί η Ρωσία να κάνει.

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν είχε τονίζει πως η Μόσχα παραμένει προσηλωμένη στην τακτική της μη ανάμειξής της στις εξελίξεις στην Ουκρανία και πως παρακολουθεί προσεκτικά τις εξελίξεις.