Σε ισόβια κάθειρξη καταδικάστηκε ένας 28χρονος άνδρας στη Νέα Ζηλανδία, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για τη δολοφονία μιας Βρετανίδας τουρίστριας, της Γκρέις Μιλέιν, μια υπόθεση που προκάλεσε σοκ στη χώρα και έθεσε σε αμφιβολία τη φήμη της ως ένα ασφαλές μέρος διακοπών.

Η κοπέλα είχε εξαφανιστεί την 1η Δεκεμβρίου 2018 από το Όκλαντ, όπου είχε πάει για διακοπές μετά την αποφοίτησή της από το πανεπιστήμιο. οι Αρχές εντόπισαν το πτώμα της στις 9 Δεκεμβρίου σε μια θαμνώδη περιοχή, λίγα μέτρα από το εθνικό πάρκο Waitakere Ranges.

Ο δράστης, το όνομα του οποίου δεν μπορεί να αποκαλυφθεί για νομικούς λόγους, είχε συναντήσει την Μιλέιν το βράδυ της 1ης Δεκεμβρίου, μέσω της εφαρμογής Tinder. Ο ίδιος δήλωσε αθώος για τον φόνο, λέγοντας ότι η νεαρή τουρίστρια πέθανε από ατύχημα στη διάρκεια συναινετικής σεξουαλικής επαφής που είχαν, ωστόσο το δικαστήριο δεν φάνηκε να πείθεται.

Αυτή που ράγισε καρδιές ήταν η μητέρα της δολοφονημένης κοπέλας, Τζίλιαν Μιλέιν, μιλώντας απευθείας στον δράστη, στο δικαστήριο, μέσω βίντεο-συνομιλίας. «Η Γκρέις δεν ήταν απλώς η κόρη μου, ήταν η φίλη μου. Η καλύτερη φίλη μου. Στέρησες το μέλλον της κόρης μου και έκλεψες από εμάς τόσες μνήμες που επρόκειτο να έχουμε. Τα δάκρυα δεν τελειώνουν ποτέ, μόνο με τη σκέψη ότι δεν μπόρεσα να τη φιλήσω ποτέ ξανά», είπε, σύμφωνα με το BBC.

Υπενθυμίζεται ότι, στις 22 Νοεμβρίου του 2019 είχαν κρίνει ένοχο τον νεαρό άνδρα, με την ποινή του να αναμένεται πως θα ανακοινωθεί στις 21 Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους, όπως και συνέβη.

Η υπόθεση αυτή είχε προκαλέσει έντονες συζητήσεις για τη βία εναντίον των γυναικών στη Νέα Ζηλανδία, μια χώρα όπου τα εγκλήματα τέτοιου τύπου είναι σπάνια.

Χιλιάδες άνθρωποι είχαν τιμήσει τη μνήμη της Μιλέιν με ολονυκτίες, ενώ η πρωθυπουργός της χώρας, Τζασίντα Άρντερν, είχε ζητήσει δακρυσμένη συγγνώμη από την οικογένεια της κοπέλας εκ μέρους όλης της Νέας Ζηλανδίας.