Η ακτινογραφία δείχνει μια σφαίρα καρφωμένη στο κεφάλι ενός μωρού. Η εικόνα είναι σοκαριστική από μόνη της αλλά ο αποτροπιασμός καταλαμβάνει αυτόν που τη βλέπει όταν συνειδητοποιεί πως πρόκειται για μωρό που βρισκόταν ακόμα μέσα στην κοιλιά της μαμάς του, η οποία μπήκε στο στόχαστρο ελεύθερων σκοπευτών στη Συρία.

Η μητέρα επιβίωσε, γράφει το CNN, που δημοσιεύει τις ανατριχιαστικές εικόνες. Το αγέννητο μωρό της όμως όχι. Και δεν είναι το μόνο.

Ο εθελοντής γιατρός David Nott, Βρετανός χειρουργός που εργάστηκε σε πολλά συριακά νοσοκομεία με την φιλανθρωπική οργάνωση Syria Relief, λέει πως οι ελεύθεροι σκοπευτές παίζουν ένα παιχνίδι σκοποβολής και γυναίκες σε προχωρημένη εγκυμοσύνη είναι μεταξύ των στόχων τους.

«Τα περισσότερα μωρά που πήραμε, σε χειρουργικές επεμβάσεις, ήταν στον 7ο, τον 8ο τον 9ο μήνα, κάτι που σημαίνει πως η εγκυμοσύνη της μαμάς τους ήταν προφανής», δηλώνει.

Στο στόχαστρο μπαίνουν, σύμφωνα με τον Nott, και μικρά παιδιά ενώ το 90% των επεμβάσεων που καλούνται να κάνουν οποιαδήποτε μέρα αφορούν τραύματα από ελεύθερους σκοπευτές.
 
Κάποιες μέρες τα τραύματα ήταν ύποπτα όμοια. «Κάποια στιγμή συνειδητοποιήσαμε πως υπήρχαν κάποια μοτίβα», λέει ο Nott. «Από τα 10 με 15 τραύματα από πυροβολισμό, τα 8-9 ήταν στην ίδιο σημείο του σώματος. Την επόμενη ημέρα ίσχυε το ίδιο αλλά με άλλο σημείο του σώματος. Έμοιαζε να υπάρχει κάποια συγκεκριμένη πρόθεση και στόχευση, κάτι σαν παιχνίδι μεταξύ των σκοπευτών».

Σύμφωνα με άλλους γιατρούς, τους οποίους επικαλείται ο Nott, υπάρχουν ελεύθεροι σκοπευτές που δέχονται μικρά δώρα- όπως πακέτα τσιγάρα- για τις «επιτυχίες» τους την κάθε μέρα…

Σε βίντεο που έφτασε στην κατοχή του CNN από το Χαλέπι, φαίνονται άνδρες, γυναίκες και παιδιά να προσπαθούν να γλιτώσουν από τα πυρά των ελεύθερων σκοπευτών για να περάσουν από την περιοχή που ελέγχει το καθεστώς Άσαντ στην περιοχή που κυριαρχούν οι εξεγερμένοι.Ρισκάρουν τις ζωές τους επειδή τα τρόφιμα και οι προμήθειες βρίσκονται με τους αντάρτες αλλά τα σπίτια και οι οικογένειές τους βρίσκονται στην πλευρά που ελέγχει το καθεστώς. Απελπισμένοι τα παίζουν όλα για όλα. Κάποιοι δεν τα καταφέρνουν…

Ο Nott είχε εργαστεί εθελοντικά και στη Βοσνία την εποχή του πολέμου και υπογραμμίζει την ανάγκη να δημιουργηθούν στη Συρία «ανθρωπιστικοί διάδρομοι», όπως είχε γίνει και τότε, ώστε να φτάνουν στους πολίτες τρόφιμα, προμήθειες και ιατρική βοήθεια.