Τη σημασία της συμμετοχής όλων τω πλευρών της συριακής αντιπολίτευσης στις ειρηνευτικές συνομιλίες που προγραμματίζονται για τον επόμενο μήνα με την επωνυμία «Γενεύη ΙΙ) υπογράμμισε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ λίγες ώρες πριν την έναρξη της διάσκεψης των «Φίλων της Συρίας» στο Λονδίνο. 

Η οργάνωση της ειρηνευτικής διάσκεψης συναντά σοβαρά εμπόδια, όπως ο κατακερματισμός της συριακής αντιπολίτευσης, ο ανταγωνισμός ανάμεσα στις συριακές οργανώσεις, η απροθυμία του Μπασάρ αλ-Ασαντ να εγκαταλείψει την εξουσία.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών προειδοποίησε ότι εάν το σύνολο της αντιπολίτευσης δεν συμμετάσχει στην ειρηνευτική διαδικασία, τότε ο συριακός λαός θα αφεθεί να επιλέξει ανάμεσα στον Ασαντ και τους εξτρεμιστές.

«Όσο περισσότερο συνεχίζεται αυτός ο πόλεμος, τόσο ενισχύεται ο θρησκευτικός του χαρακτήρας και η επιρροή των εξτρεμιστών και για τον λόγο αυτόν κάνουμε τη νέα αυτή προσπάθεια για τη συνέχιση της ειρηνευτικής διαδικασίας της Γενεύης», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών στο BBC.

Ο Μπασάρ αλ Ασαντ «δεν μπορεί να διαδραματίσει κανέναν ρόλο» στη διαδικασία πολιτικής μετάβασης στη Συρία, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας πριν από την διάσκεψη των «Φίλων της Συρίας» στο Λονδίνο για τη συριακή κρίση.

Στόχος της διάσκεψης είναι να συζητηθούν με περισσότερες λεπτομέρειες οι παράμετροι μίας πραγματικής μεταβατικής διαδικασίας για τη Συρία, όπου ο Μπασάρ αλ-Ασαντ δεν θα μπορεί να διαδραματίσει κανέναν ρόλο, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Ρομέν Ναντάλ.

«Η Γαλλία στηρίζει την διοργάνωση το συντομότερο δυνατόν της διάσκεψης Γενεύη ΙΙ, στόχος της οποίας είναι ο σχηματισμός μεταβατικής κυβέρνησης που θα ασκεί πλήρεις εκτελεστικές εξουσίες, περιλαμβανομένης και της προεδρίας. Υπό το πνεύμα αυτό ελπίζουμε ότι τα μέλη των Φίλων της Συρίας θα επαναδιατυπώσουν και θα ενισχύσουν την υποστήριξή τους προς τον Εθνικό Συριακό Συνασπισμό», αναφέρεται σε ανακοίνωση του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών.

Χθες το βράδυ στο Παρίσι, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι έδωσε τη διαβεβαίωση ότι «δεν γνωρίζει κανέναν που να πιστεύει ότι η αντιπολίτευση θα δεχθεί τη συμμετοχή του Μπασάρ αλ-Ασαντ στη μεταβατική κυβέρνηση».