Στις 11 Σεπτεμβρίου 2001, ημέρα Τρίτη, στις 15.46 ώρα Ελλάδας όλος ο πλανήτης πάγωσε στο άκουσμα της είδησης ότι ένα αεροπλάνο προσέκρουσε στα κάποτε ψηλότερα κτίρια του κόσμου, στους Δίδυμους Πύργους.

Ένα κλίμα τρόμου κατέκλυσε όλη την Αμερική, όταν ένα αεροσκάφος της εταιρείας American Airlines στο οποίο επέβαιναν 92 άτομα προσέκρουσε στον βόρειο πύργο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου.

Κάποια λεπτά αργότερα, τα τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν σε απευθείας σύνδεση ένα ακόμη αεροσκάφος αυτής της εταιρείας να προσκρούει στο νότιο Πύργο συγκλονίζοντας όλο τον πλανήτη.

Λίγα λεπτά πιο μετά την τρομοκρατική επίθεση στην Νέα Υόρκη, αεροπλάνο έπεσε και πάνω στο αμερικανικό Πεντάγωνο το οποίο τυλίχθηκε στις φλόγες και μέρος του οποίου καταρρέει.

Ένα ακόμα αεροσκάφος της American Airlines που είχε απογειωθεί από το αεροδρόμιο του Νιου Τζέρσεϊ με προορισμό το Λος Άντζελες κατέλαβαν τρομοκράτες, ωστόσο εικάζεται ότι τα σχέδιά τους ανέτρεψαν οι επιβάτες, που εξεγέρθηκαν. Τελικά, το αεροπλάνο κατέπεσε περίπου 100 χλμ ανατολικά του Πίτσμπουργκ.

Τις επιθέσεις, όπως υποστηρίζουν οι Αμερικάνοι, πραγματοποίησαν ισλαμιστές τρομοκράτες, οργανωμένοι από την οργάνωση Αλ Κάιντα και τον αρχηγό της Οσάμα μπιν Λάντεν, με σκοπό να πλήξουν τον μεγαλύτερο εχθρό τους.

Ο συνολικός αριθμός νεκρών ανήλθε στους 2.973 και 115 χώρες έχασαν πολίτες από τις τρομοκρατικές επιθέσεις. Πάνω από 3.000 παιδιά έχασαν κάποιο γονέα από τις επιθέσεις, ενώ περίπου 422.000 πολίτες υπέφεραν από μετατραυματικό στρες από τις επιθέσεις.

Ο Μπους εκείνο το βράδυ εξέφρασε την οδύνη και τη συμπαράσταση των θυμάτων και κάλεσε όλους να προσευχηθούν. Οι ΗΠΑ έγιναν στόχος, δήλωσε, γιατί αποτελούν τον «πιο λαμπερό φάρο της ελευθερίας».

«Ο στρατός μας είναι πανίσχυρος» και θα καταδιώξει τους δράστες υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος. Επίσης, πρόσθεσε: «Αυτές οι πράξεις μαζικής δολοφονίας στόχο είχαν να τρομάξουν το έθνος μας, σέρνοντάς το στο χάος και στην παραίτηση, όμως απέτυχαν. Η χώρα μας είναι δυνατή. Οι τρομοκρατικές επιθέσεις μπορούν να σείσουν τα θεμέλια των μεγαλύτερων κτιρίων μας, δεν μπορούν όμως να αγγίξουν τα θεμέλια της Αμερικής».

«Δεν πρόκειται να κάνουμε καμία διάκριση ανάμεσα στους τρομοκράτες που έφεραν εις πέρας τις πράξεις αυτές και όσους τους προστατεύουν» δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος από το Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου.

Το χρονικό

15:46 (ώρα Ελλάδας): Αεροσκάφος προσέκρουσε σε έναν από τους Δίδυμους Πύργους του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στη Νέα Υόρκη.

16:02: Η πτήση 175 της United Airlines έπεσε στον δεύτερο πύργο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Προκλήθηκε ισχυρή έκρηξη με τα τηλεοπτικά δίκτυα να μεταδίδουν ζωντανά εικόνες τρόμου και πανικού. Πολίτες έτρεχαν πανικόβλητοι, άνθρωποι έπεφταν από τα παράθυρα των Δίδυμων Πύργων και πυροσβέστες-ήρωες προσπαθούσαν να σώσουν όποιον προλάβουν σε μια κόλαση φωτιάς και σκόνης.

16:30: Ο πρώτος απολογισμός αναφέρει έξι νεκρούς και χίλιους τραυματίες.

16:40: Ο αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, από την Σαρασότα της Φλόριντας, μιλά για «προφανώς για τρομοκρατική επίθεση».

16:53: Εκκενώνεται το κτίριο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στο κέντρο της Ουάσινγκτον, μετά την εκκένωση του Λευκού Οίκου και του Πενταγώνου.

16:53: Το Πεντάγωνο στόχος των τρομοκρατών αφού γίνονται δύο εκρήξεις. Ο πρώτος απολογισμός κάνει λόγο για επτά τραυματίες.

17:05: Ένας από τους δίδυμους πύργους καταρρέει τελείως μετά την έκρηξη που σημειώθηκε.

17:28: Καταρρέει και ο δεύτερος πύργος του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου. Ένα τεράστιο σύννεφο σκόνης καλύπτει όλο το νότιο τμήμα του Μανχάταν.

17:42: Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, που βρίσκεται στη Λίμα, ακυρώνει το ταξίδι που επρόκειτο να κάνει στην Κολομβία και αναχωρεί για την Ουάσινγκτον.

17:50: Η αεροπορική εταιρεία «United Airlines» ανακοινώνει από το Παρίσι ότι ένα από τα αεροσκάφη που έπεσαν στους δίδυμους πύργους της ανήκει. Πρόκειται για ένα Μπόινγκ 737.

17:55: Το κέντρο της Ουάσινγκτον παραλύει με πολλούς πολίτες, ακόμη και πεζούς, να εγκαταλείπουν την περιοχή του Λευκού Οίκου.

18:17: Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Ρούντολφ Τζουλιάνι, καλεί τους Νεοϋορκέζους να εγκαταλείψουν το νότιο Μανχάταν.

18:34: Ένα Μπόινγκ 757 που πραγματοποιεί το δρομολόγιο Νιούαρκ-Σαν Φραντσίσκο, συντρίβεται στη δυτική Πενσυλβάνια. Η εταιρεία «United Airlines» ανακοινώνει στη συνέχεια ότι ένα από τα αεροπλάνα της συνετρίβη στην Πενσυλβάνια, χωρίς να διευκρινίσει την αιτία.

18:38: Η αεροπορική εταιρεία «Αmerican Airlines» ανακοινώνει με τη σειρά της την απώλεια δύο αεροσκαφών της που μετέφεραν συνολικά 156 ανθρώπους.

19:00: Ένα αεροσκάφος της εταιρείας «American Airlines» συντρίβεται στο κτίριο του Πενταγώνου, στο ύψος του πρώτου ορόφου.

19:31: Η «United Airlines» από το Παρίσι αναφέρει ότι έχασε και ένα δεύτερο αεροπλάνο της, τύπου Μπόινγκ 767, που πραγματοποιούσε την πτήση 175.

19:50: Η εθνοφρουρά καλείται να ενισχύσει τα σωστικά συνεργεία και να διασφαλίσει την τάξη στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με το δήμαρχο Τζουλιάνι.

20:30: Ο πρόεδρος Μπους που μετέβη από τη Φλόριντα στη Λουιζιάνα δηλώσε ότι οι αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας και υπόσχεται να τιμωρήσει τους υπεύθυνους των τρομοκρατικών ενεργειών στη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον.

20:50: Ο δήμαρχος της Ουάσινγκτον, Αντονι Ουίλιαμς, κηρύσσει την πόλη σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, για αδιευκρίνιστο χρονικό διάστημα.

21:00:
Η επιτροπή λειτουργίας του αμερικανικού χρηματιστηρίου (SEC) ανακοινώνει ότι όλες οι αμερικανικές χρηματιστηριακές αγορές θα παραμείνουν κλειστές.