«Η ήττα της βρετανικής κυβέρνησης κατά την ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων σχετικά με την ανάληψη στρατιωτικής δράσης στη Συρία θα ανοίξει τη συζήτηση για το αν η Βρετανία εξακολουθεί να έχει τη βούληση να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στον κόσμο», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν.

«Θα υπάρξει μία εις βάθος ανάλυση για τον ρόλο μας στον κόσμο και για το αν η Βρετανία θέλει να παίξει έναν σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του διεθνούς συστήματος», δήλωσε ο βρετανός υπουργός Οικονομικών στο BBC.

Σε ερώτηση σχετικά με το αν η ήττα του βρετανού πρωθυπουργού στο κοινοβούλιο θα πλήξει τη συμμαχία της Βρετανίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Τζορτζ Οσμπορν απάντησε: «Υπάρχει μία δόση υπερβολής επ΄ αυτού το τελευταίο εικοσιτετράωρο. Η σχέση με τις ΗΠΑ είναι πολύ παλιά, πολύ ισχυρή και λειτουργεί σε πολλά επίπεδα».

Η Βουλή των Κοινοτήτων απέρριψε χθες το βράδυ την πρόταση της κυβέρνησης σύμφωνα με την οποία «καταδικάζεται η χρήση χημικών όπλων στις 21 Αυγούστου από το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Ασαντ» και θεωρείται προσήκουσα «μία ισχυρή ανθρωπιστικού χαρακτήρα απάντηση από τη διεθνή κοινότητα, η οποία θα περιλαμβάνει, εάν είναι αναγκαίο , τη χρήση νόμιμης, αναλογικής στρατιωτικής βίας, η οποία θα έχει ως στόχο να σώσει ζωές και να εμποδίσει κάθε μελλοντική χρήση χημικών όπλων στη Συρία».

Ως ασφαλιστική δικλείδα για την αντιπολίτευση, η πρόταση της κυβέρνησης προέβλεπε τη διεξαγωγή και δεύτερης ψηφοφορίας στη Βουλή των Κοινοτήτων, πριν από την ανάληψη στρατιωτικής δράσης, μόλις επιδοθεί το πόρισμα των επιθεωρητών του ΟΗΕ που ολοκληρώνουν σήμερα την αποστολή τους και αναχωρούν αύριο από τη Δαμασκό.