Έναν διεθνή συνασπισμό ψάχνει η Αμερική για να δράσει από κοινού στη Συρία, μετά την επίθεση με χημικά όπλα του συριακού καθεστώτος κατά των πολιτών του, δήλωσε από τη Μανίλα ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ

«Είναι ο σκοπός του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και της κυβέρνησής μας, όποια απόφαση ληφθεί, θα περιλαμβάνει έναν διεθνή συνασπισμό και μια προσπάθεια», είπε ο Χέιγκελ κατά το ταξίδι του στις Φιλιππίνες, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις με τη Βρετανία.

«Η προσέγγισή μας είναι να συνεχίσουμε την προσπάθεια για να βρούμε έναν διεθνή συνασπισμό που θα δράσει από κοινού. Και πιστεύω πως βλέπετε έναν αριθμό χωρών που δημόσια δηλώνουν τη θέση τους για τη χρήση χημικών όπλων», τόνισε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ σε συνέντευξη Τύπου στη Μανίλα.

Ο Χέιγκελ επισήμανε ότι η χώρα του σέβεται την ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο, το οποίο με 285 ψήφους κατά έναντι 272 υπέρ απέρριψε χθες βράδυ πρόταση του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον που υποστήριζε την αρχή μιας στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία.

«Είναι ευθύνη κάθε χώρας να λαμβάνει τις αποφάσεις της. Εμείς συνεχίζουμε τις διαβουλεύσεις με τους Βρετανούς όπως και με τους άλλους συμμάχους μας. Η διαβούλευση αυτή περιλαμβάνει τρόπους για να προχωρήσουμε μαζί σε μια απάντηση για την επίθεση με χημικά όπλα στη Συρία. Δεν έχω ενημερωθεί για καμιά αλλαγή στη θέση του καθεστώτος Ασαντ σε οποιοδήποτε θέμα. Ενεργώ με αυτό που έχω χειροπιαστό. Δεν εξετάζω υποθετικές καταστάσεις», διευκρίνισε.

Ο Χέιγκελ βρίσκεται στη Μανίλα, τελευταίο σταθμό μιας περιοδείας μιας εβδομάδας στην Ασία, η οποία πραγματοποιήθηκε στη σκιά της συριακής κρίσης.