Χιλιάδες υποστηρικτές του Μοχάμεντ Μόρσι γιορτάζουν σήμερα στο Κάιρο το Άιντ αλ-Φιτρ, αψηφώντας τις απειλές της προσωρινής κυβέρνησης της Αιγύπτου για διάλυση των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας.

Πλήθη ανδρών, γυναικών και παιδιών συμμετείχαν τα ξημερώματα στην προσευχή για το τέλος του ραμαζανιού στις πλατείες Ραμπάα αλ-Ανταουίγια και Νάχντα της αιγυπτιακής πρωτεύουσας, που τελούν υπό κατάληψη από τις 3 Ιουλίου και την αποπομπή του προέδρου Μόρσι από τον στρατό. Ανάλογες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν στην Αλεξάνδρεια και την Κένα.

Χθες η κυβέρνηση επανέλαβε την απειλή για τη διάλυση των συγκεντρώσεων των υποστηρικτών του Μοχάμεντ Μόρσι , προειδοποιώντας ότι μέχρι σήμερα έχει επιδείξει αυτοσυγκράτηση σεβόμενη τον ιερό χαρακτήρα του ραμαζανιού. Ωστόσο, η ηγεσία των Αδελφών Μουσουλμάνων καλεί στη συνέχιση των συγκεντρώσεων «μέχρι τη νίκη».

Η κυβερνητική εφημερίδα Al-Goumhouriya κυκλοφόρησε σήμερα με τους δυσοίωνους πρωτοσέλιδους τίτλους «Τελευταία προειδοποίηση» και «Η ώρα της μάχης πλησιάζει».

Τη στιγμή που οι συγκρούσεις ανάμεσα σε ισλαμιστές διαδηλωτές και τις δυνάμεις ασφαλείας έχουν προκαλέσει δεκάδες νεκρούς από την πλευρά των διαδηλωτών τις τελευταίες εβδομάδες, η κυβέρνηση έδωσε το πράσινο φως στο υπουργείο Εσωτερικών για την εκκαθάριση των πλατειών Ραμπάα αλ-Ανταουίγια και Νάχντα του Καΐρου.

Σύμφωνα με στρατιωτική πηγή, οι αρχές δεν έχουν μέχρι στιγμή υλοποιήσει την απειλή και από τον φόβο ότι ο προσωρινός αντιπρόεδρος Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι θα παραιτηθεί, αφαιρώντας πολιτική νομιμοποίηση από την παρούσα αιγυπτιακή ηγεσία.