Σαφείς αποστάσεις από την γερμανική κυβέρνηση που πιέζει ασφυκτικά τον ευρωπαϊκό νότο για την εφαρμογή αυστηρών προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής πήρε, από το βήμα του Ευρωκοινοβουλίου, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, επαναλαμβάνοντας, παράλληλα, την στήριξή του στην Ελλάδα.

«Δεν θα καταδικάσω την Ευρώπη σε μια λιτότητα χωρίς τέλος», τόνισε χαρακτηριστικά ο Φρανσουά Ολάντ, εκτιμώντας, όπως και σειρά άλλων Ευρωπαίων αξιωματούχων, ότι «τα χειρότερα της κρίσης του ευρώ πέρασαν». Υπογράμμισε, πάντως, ότι τα 27 εκατ. των Ευρωπαίων που είναι άνεργοι δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού.

Ο Γάλλος πρόεδρος ανέφερε ακόμη ότι το ευρώ δεν πρέπει να αφεθεί να κινείται ανάλογα με τις διαθέσεις της αγοράς και υποστήριξε ότι είναι αναγκαία μια «κυβέρνηση της ευρωζώνης».

Όσον αφορά την Ελλάδα, επισήμανε ότι με τις αποφάσεις της η Ε.Ε. έδειξε ότι «βιάστηκαν όσοι θέλησαν να την ξεγράψουν».

Εξάλλου, «καρφώνοντας τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, ο κ. Ολάντ τόνισε ότι πολλές φορές το εθνικό συμφέρον υπερισχύει του κοινού ευρωπαϊκού συμφέροντος.

Παράλληλα απηύθυνε έκκληση για μια Ευρώπη με διαφοροποιήσεις, ξεκαθαρίζοντας, όμως, ότι αυτό δεν σημαίνει μία Ευρώπη «δύο ταχυτήτων», ή ότι κάποια κράτη – μέλη μπορούν να επιλέγουν κάποια στοιχεία «a la carte».