Στις μαύρες λίστες της έβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση 28 ανθρώπους του καθεστώτος του Μπασάρ Αλ Άσαντ και δύο εταιρείες, παγώνοντας τα περιουσιακά τους στοιχεία, στους οποίους απαγορεύθηκε η χορήγηση βίζας.

Η απόφαση αυτή, η οποία ελήφθη στη διάρκεια της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών στο Λουξεμβούργο, αυξάνει σε 181 τον αριθμό των ανθρώπων του καθεστώτος και σε 54 τον αριθμό των εταιριών που έχουν δεχτεί κυρώσεις από την Ε.Ε.

Η ταυτότητα των ανθρώπων και των εταιρειών που πλήττονται από τις σημερινές κυρώσεις δεν θα αποκαλυφθεί παρά μόνον όταν δημοσιευτεί από την Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ.

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, οι δυο νέες εταιρείες εναντίον των οποίων επεβλήθησαν σήμερα κυρώσεις είναι ύποπτες για την αγορά όπλων ή υλικού τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην καταστολή.

Χθες το βράδυ, οι ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών είχαν συνομιλίες με το ρώσο ομόλογό τους Σεργκέι Λαβρόφ, κυρίως για την κρίση στη Συρία, χωρίς όμως να σημειωθεί κάποια πρόοδος όσον αφορά την προσέγγιση των θέσεών τους.

«Συζητήσαμε για τη Συρία χθες το βράδυ με τον Σεργκέι Λαβρόφ. Δεν μπορώ να πω ότι σημειώσαμε οποιαδήποτε πρόοδο. Όπως συμβαίνει εδώ και πολλούς μήνες με τη Ρωσία, δεν καταλήξαμε σε κάποια συμφωνία», δήλωσε σήμερα ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ στο Λουξεμβούργο.

Σύμφωνα με ευρωπαίο διπλωμάτη, στο δείπνο που διήρκεσε πάνω από τρεις ώρες υπήρξαν κάποιες «πολύ δύσκολες στιγμές». Ο ρώσος υπουργός επέκρινε δριμύτατα τη στάση των Ευρωπαίων απέναντι στη Συρία και τις κυρώσεις τους κατά του καθεστώτος ‘Ασαντ.

«Ο κίνδυνος ανάφλεξης αυξάνεται. Και κανένας, συμπεριλαμβανομένης της Συρίας, δεν έχει συμφέρον από αυτό. Είναι απαραίτητο να πειστούν αυτοί που συνεχίζουν να προστατεύουν το καθεστώς ‘Ασαντ ότι αυξάνεται ο κίνδυνος ανάφλεξης, ότι αυξάνεται ο κίνδυνος ενός πολέμου μέσω τρίτων», προειδοποίησε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε.

Από την πλευρά του ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς απηύθυνε έκκληση για «αποκλιμάκωση, γιατί τίποτα δεν θα ήταν χειρότερο από το να προστεθεί στο δράμα των σύρων προσφύγων και μια σύγκρουση ανάμεσα σε Σύρους και Τούρκους».