Ολοκληρώνεται σήμερα η δίκη του Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ με την τελική αγόρευση της υπεράσπισης που θα ζητήσει την απαλλαγή του ή να αποφανθεί το δικαστήριο ότι είναι ποινικά υπεύθυνος των πράξεών του.

Ο Γκέιρ Λίπεσταντ άρχισε την τελική αγόρευσή του, που αναμένεται να διαρκέσει τρεις ώρες, λίγο μετά τις 9:00 στην αίθουσα 250 του δικαστηρίου του Όσλο.

Σε αυτήν δήλωσε πως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο πελάτης του διέπραξε τις εγκληματικές πράξεις για τις οποίες κατηγορείται. «Όλα τα στοιχεία της υπόθεσης αυτής το αποδεικνύουν», τόνισε ο ίδιος και πρόσθεσε πως στην σημερινή αγόρευσή του θα επικεντρωθεί στις αντικρουόμενες εκτιμήσεις για την πνευματική και ψυχική υγεία του Μπράιβικ.

«Ο κατηγορούμενος δήλωσε πως έχει πολιτικά κίνητρα. Αν τον κηρύξουμε παράφρονα, τού στερούμε το ανθρώπινο δικαίωμα να αναλάβει την ευθύνη των πράξεών του», επισήμανε ο Λίπεσταντ.

Πριν την έναρξη της συνεδρίασης, μια από τους συνηγόρους του Μπρέιβικ, η Βίμπεκε Χέιν Μπέρα, δήλωσε σχετικά με το αίτημα απαλλαγής του πως «ο Μπρέιβικ γνωρίζει ότι δεν είναι παρά ένα δικονομικό τέχνασμα».

Η ετυμηγορία αναμένεται ανάμεσα στις 20 Ιουλίου και στις 24 Αυγούστου.