Διακόσιες οργανώσεις υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάλεσαν τον ΟΗΕ και τη Ρωσία να κινητοποιηθούν για να θέσουν ένα τέλος στην αιματοχυσία, ένα χρόνο μετά την έναρξη των αντικαθεστωτικών εξεγέρσεων και της αιματηρής καταστολής τους.

«Συμμαχία 200 μη κυβερνητικών οργανώσεων από 27 χώρες ζητεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να συνεδριάσει και να υιοθετήσει απόφαση που θα καλεί την συριακή κυβέρνηση να σταματήσει τους τυφλούς βομβαρδισμούς εναντίον αμάχων και τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου. Επίσης θα καλεί το καθεστώς της Δαμασκού να βάλει τέλος στις αυθαίρετες συλλήψεις και στα βασανιστήρια, να διασφαλίσει την πρόσβαση στις ανθρωπιστικές οργανώσεις, στους δημοσιογράφους και στους παρατηρητές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», επισημαίνεται στο κείμενο.

Η έκκληση «Ενωμένοι για την Συρία: τέλος στην αιματοχυσία ενός χρόνου» υποστηρίζεται από ακτιβιστές σε όλον τον κόσμο, ανάμεσά τους και διασημότητες όπως ο βρετανός ηθοποιός Στίβεν Φράι και η καναδή τραγουδίστρια Νέλι Φουρτάδο.

«Στη διάρκεια ενός χρόνου, ο αριθμός των νεκρών στη Συρία έφτασε στον τρομακτικό απολογισμό των τουλάχιστον 8.000 νεκρών, ανάμεσά τους και εκατοντάδες παιδιά. Μήπως ήρθε ο καιρός, όλος ο κόσμος να ενωθεί και να προχωρήσει σε αποτελεσματικές ενέργειες ώστε να σταματήσει αυτό;», δήλωσε ο Ζιάντ Αμπνελ Ταουάμπ από το Ινστιτούτο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Καΐρου.

Το κείμενο υπογράφουν επίσης το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η Διεθνής Ομοσπονδία των Ενώσεων για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, οι οργανώσεις Christian Aid και CIVICUS.

Αξιωματούχος του Παρατηρητηρίου καλεί τη Μόσχα και το Πεκίνο να σταματήσουν να προσφέρουν διπλωματική κάλυψη στις συριακές ωμότητες και να ζητήσουν να σταματήσουν οι τυφλοί βομβαρδισμοί και οι επιθέσεις εναντίον ειρηνικών διαδηλωτώ

Οι ΜΚΟ καλούν το Συμβούλιο Ασφαλείας να ζητήσει άμεση ανθρωπιστική πρόσβαση στις ζώνες που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη και τους «Φίλους της Συρίας» να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους για παροχή βοήθειας.