Την κατ’ αρχήν συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και Ιεράς Συνόδου για τη φορολόγηση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της Εκκλησίας, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Κίκης Καζαμίας, ο οποίος είχε συνάντηση με τον διευθυντή του ελεγκτικού τμήματος της Εκκλησίας, Γιάννο Χαριλάου.

Ο κ. Καζαμίας είπε ότι θα καταθέσει τη συμφωνία στη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου και θα προτείνει την επικύρωσή της, ενώ ο εκπρόσωπος της Εκκλησίας θα θέσει τη συμφωνία ενώπιον της Ιεράς Συνόδου για έγκριση.

Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι προσδοκά στην υπογραφή της συμφωνίας πριν από το τέλος της εβδομάδας, σε συνάντηση με τον αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, καθώς και να τεθεί άμεσα σε ισχύ. Πρόσθεσε επίσης ότι «θα είναι πολύ σημαντικά τα διαχρονικά οφέλη για το κράτος», από τη συμφωνία που επιτεύχθηκε.

Απέφυγε να αναφερθεί στο περιεχόμενο της συμφωνίας, επικαλούμενος «θέμα σεβασμού προς τους θεσμούς», δηλαδή το Υπουργικό Συμβούλιο και την Ιερά Σύνοδο.

O διευθυντής του ελεγκτικού τμήματος της Εκκλησίας, Γιάννος Χαριλάου ανέφερε ότι θα στείλει την προκαταρτική συμφωνία στην Ιερά Σύνοδο. Ο κ. Χαριλάου, δήλωσε ότι «ως Εκκλησία της Κύπρου, πάντοτε θέλουμε να βοηθούμε το κράτος γιατί και εμείς βρισκόμαστε στο κράτος και ανήκουμε στο κράτος και το αποδεικνύουμε καθημερινώς και το αποδείξαμε και με αυτήν τη συμφωνία».