Πρέπει να ανταποκριθούμε στις δημοκρατικές προσδοκίες όπως αυτές εκδηλώθηκαν κατά την Αραβική Άνοιξη, δήλωσε σήμερα στο Πεκίνο ο κινέζος πρωθυπουργός Γουέν Τζιαμπάο.

Οι προσδοκίες για δημοκρατία των αραβικών λαών πρέπει να γίνουν σεβαστές και να λάβουν μια καθαρή απάντηση. Πιστεύω ότι η εξέλιξη αυτή προς τη δημοκρατία δεν μπορεί να καταπνιγεί από καμιά δύναμη», τόνισε ο επικεφαλής της κινεζικής κυβέρνησης, κλείνοντας την ετήσια κοινοβουλευτική συνεδρίαση.

Ο Γουέν επανέλαβε τη θέση της Κίνας, σχετικά με τη Συρία, η οποία τάσσεται υπέρ μιας πολιτικής λύσης στην κρίση και αρνείται οποιαδήποτε ξένη παρέμβαση, τονίζοντας ότι η κινεζική θέση είναι αμερόληπτη.

Η Κίνα υποστηρίζει την αποστολή του απεσταλμένου του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου στη Συρία Κόφι Ανάν και συμπάσχει με το συριακό λαό, πρόσθεσε ο κινέζος πρωθυπουργός.

Το Πεκίνο, που έχει επικριθεί ιδιαίτερα για την υποστήριξή του στο καθεστώς της Δαμασκού, αναπτύσσει δράση όσον αφορά το θέμα αυτό, δήλωσε ο Γουέν. Η Κίνα συνέταξε μια πρόταση έξι σημείων ζητώντας κυρίως την άμεση κατάπαυση του πυρός στη Συρία και τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων μεταξύ των εμπλεκομένων στη σύγκρουση πλευρών.