O πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι η Τουρκία ενδέχεται να διεξάγει και δεύτερο δημοψήφισμα έπειτα από εκείνο της 16ης Απριλίου για το αν θα συνεχίσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Αυτή τη στιγμή διεξάγουμε ένα δημοψήφισμα την 16η Απριλίου και έπειτα από αυτό θα μπορούσαμε να επιλέξουμε να κάνουμε ένα δεύτερο σχετικά με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και θα συμμορφωνόμασταν με όποια απόφαση λάμβαναν οι πολίτες μας σε αυτό» επισήμανε ο Ερντογάν σε μια ομιλία που εκφώνησε στην Αττάλεια, στη νότια Τουρκία.

Λίγο νωρίτερα, ο Τούρκος ηγέτης είπε ότι οι σχέσεις της χώρας του με την Ευρώπη βρίσκονται σε «κρίσιμο σημείο».

«Τι ακούμε; Ότι εάν το “ναι” επικρατήσει (στο δημοψήφισμα) η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα μας αποδεχθεί. Αχ! Εάν απλά μπορούσαν να λάβουν μια τέτοια απόφαση! Αυτό θα διευκόλυνε το έργο μας!» σημείωσε.

«Όπως και να’ χει, η 16η Απριλίου αποτελεί για εμάς ένα κρίσιμο σημείο. Για αυτό το λόγο το “ναι” είναι τόσο σημαντικό. Θα θέσουμε όλα αυτά επί τάπητος. Διότι η Τουρκία δεν είναι το θύμα κανενός» συνέχισε ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους, προκαλώντας τις επευφημίες του συγκεντρωμένου πλήθους.

Οι δηλώσεις αυτές λαμβάνουν χώρα ενώ οι σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ είναι ιδιαίτερα τεταμένες μετά την απαγόρευση τις τελευταίες εβδομάδες συγκεντρώσεων υπέρ του Ερντογάν σε ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία.

Οι αναλυτές, όπως αναφέρει το Reuters, διερωτώνται εάν αυτή η κλιμάκωση αποτυπώνει την πραγματική βούληση της Τουρκίας να έρθει σε ρήξη με την ΕΕ ή εάν πρόκειται για κάτι το παροδικό, που συνδέεται με την εθνικιστική ρητορική της προεκλογικής περιόδου.

Προκειμένου να προσελκύσει τους εθνικιστές, χωρίς τους οποίους δεν μπορεί να κερδίσει το δημοψήφισμα, ο Τούρκος ηγέτης επανέλαβε ουκ ολίγες φορές τις τελευταίες εβδομάδες ότι θα υποστήριζε την επαναφορά της θανατικής καταδίκης. Μια κόκκινη γραμμή για τις Βρυξέλλες.

«Τί λένε; Ότι η Τουρκία δεν έχει θέση στην Ευρώπη εάν εμείς επαναφέρουμε την θανατική ποινή (…) Πολύ καλά!» είπε σήμερα ο Ερντογάν.