Τη μετατροπή της Κωνσταντινούπολη σε κέντρο του ΟΗΕ προτείνει ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε γραπτή του δήλωση με αφορμή τη συμπλήρωση 71 χρόνων από την ίδρυση του διεθνούς οργανισμού.

Σύμφωνα με τη Hurriyet, ο Ερντογάν έκανε λόγο για διαρκή αύξηση των συνεισφορών της Τουρκία στον προϋπολογισμό του ΟΗΕ στη διάρκεια των τελευταίων ετών και ζήτησε τη μετατροπή της Κωνσταντινούπολης σε «κέντρο» του οργανισμού, προσθέτοντας ότι η πόλη μπορεί να εκπληρώσει τον σκοπό και τους στόχους του ΟΗΕ.

«Πιστεύουμε ότι η Κωνσταντινούπολη, με την αρχαία ιστορία, τον πολιτιστικό πλούτο, τη στρατηγική τοποθεσία και τις φυσικές ομορφιές της, θα συνεισφέρει σημαντικά στον σκοπό και τους στόχους του ΟΗΕ ως κέντρο του οργανισμού», σημείωσε.

Επαναλαμβάνοντας τη φράση που χρησιμοποιεί συχνά, ο Ερντογάν ανέφερε ότι «ο κόσμος είναι μεγαλύτερος από πέντε». «Θα συνεχίσουμε τη στήριξή μας σε μια αναμόρφωση του ΟΗΕ που θα εξασφαλίσει μια περισσότερο δίκαιη αντιπροσώπευση καθώς και μια περισσότερο δημοκρατική, διαφανή, αποτελεσματική λειτουργία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

erdogan