Με μη αναστρέψιμη διανοητική και σωματική βλάβη κινδυνεύουν πέντε στα έξι παιδιά κάτω των δύο ετών σε αναπτυσσόμενες χώρες που δεν λαμβάνουν αρκετές από τις σωστές τροφές, σύμφωνα με έκθεση της UNICEF που δημοσιεύεται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Επισιτισμού, στις 16 του μήνα.

Στα παιδιά μεταξύ 6 και 23 μηνών, ένα στα δύο δεν τρώει αρκετά συχνά. Η διαδεδομένη έλλειψη στερεών τροφών και ποικιλίας στα συστατικά των τροφών στερούν τα παιδιά της ηλικίας αυτής από βασικά θρεπτικά συστατικά και ιχνοστοιχεία όταν ο εγκέφαλός τους, τα κόκαλα και το σώμα τους που εξελίσσονται τα χρειάζονται περισσότερο. Μάλιστα ακόμα και σε οικογένειες που ανήκουν σε υψηλό οικονομικό επίπεδο σε αναπτυσσόμενες χώρες είναι πάρα πολλά τα βρέφη και τα μικρά παιδιά που παρουσιάζουν ελλείψεις.

«Πώς είναι δυνατόν να έχουμε ακόμα τόσα πολλά παιδιά, το 2016, που να μην λαμβάνουν αρκετή τροφή για υγιή ανάπτυξη;», διερωτάται η Φρανς Μπεγκίν, ανώτατη σύμβουλος διατροφής της UNICEF, «τα πρώτα δύο χρόνια ζωής παρέχουν ένα παράθυρο ευκαιριών που δεν θέλεις να χάσεις», όπως είπε στο Reuters.

Η βελτίωση της ποιότητας και της ποσότητας των γευμάτων μικρών παιδιών θα μπορούσε να σώσει 100.000 ζωές το χρόνο, να μειώσει τα έξοδα υγείας και να βελτιώσει την παραγωγικότητα κατά την ενήλικη ζωή ενώ οι περιοχές με τις μεγαλύτερες ελλείψεις είναι η Νότια Ασία και η Υποσαχάρια Αφρική, όπου τα παιδιά παρουσιάζουν την μεγαλύτερη υστέρηση σε ύψος, αναλογικά με την ηλικία τους.

Άλλο ένα ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι ένα τρίτο των παιδιών δεν τρέφονται με στέρεες τροφές από την συνιστώμενη ηλικία των έξι μηνών, ανέφερε ο οργανισμός. Το 2000, αυτό επηρέαζε τα μισά παιδιά της ηλικίας αυτής.

Τροφές άχρηστες από διατροφική άποψη, με υψηλό δείκτη λίπους, ζάχαρης και αλατιού αλλά χαμηλές σε ιχνοστοιχεία και πρωτεΐνες, εμφανίζονται όλο και πιο συχνά στη διατροφή των παιδιών, και σε πλούσιες και σε φτωχές χώρες.

Έρευνες στη Σενεγάλη, το Νεπάλ, τη Τανζανία και την Καμπότζη δείχνουν ότι μεγάλος αριθμός παιδιών τρέφονται με ανθυγιεινά σνακ, κυρίως σε κωμοπόλεις και πόλεις, αλλά ακόμα και σε αγροτικές περιοχές. Τα τρόφιμα αυτά προωθούνται έντονα από εταιρείες σε πολλές χώρες, και οι γονείς δεν γνωρίζουν απαραίτητα ότι ζημιώνουν την υγεία των παιδιών τους, πρόσθεσε η Μπεγκίν.

«Αυτό που με ανησυχεί είναι ότι ήδη τα παιδιά δεν έχουν αρκετά ιχνοστοιχεία στη δίαιτά τους για να μεγαλώσουν ικανοποιητικά, οπότε εάν αντικαταστήσεις τα σωστά φαγητά (που τρώνε) με τροφές που παρέχουν μόνο λίπη και ζάχαρη δεν δίνεις καμία ευκαιρία στο παιδί», τόνισε η Μπεγκίν.