Έκκληση απευθύνουν μη κυβερνητικές οργανώσεις για λήψη αποτελεσματικών μέτρων στο Αφγανιστάν, μετά τη δημοσιοποίηση έκθεσης που αποκαλύπτει ότι οι κάτοικοι είναι απογοητευμένοι.

«Καλούμε τις κυβερνήσεις να καταλήξουν σε μια ισχυρή συμφωνία για την πορεία που θα πρέπει να ακολουθηθεί, στη διάρκεια της διάσκεψης της Βόννης στις 5 Δεκεμβρίου», επισημαίνει ο ACBAR. ένας συνασπισμός αφγανικών και διεθνών μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Ο τομέας της υγείας και της εκπαίδευσης μπορεί να έχει βελτιωθεί τα τα τελευταία δέκα χρόνια λόγω των μεγάλων συνεισφορών των διεθνών δωρητών, αλλά χρειάζονται και άλλες προσπάθειες.

Το Αφγανιστάν εξακολουθεί να έχει έναν από τους χειρότερους δείκτες υγείας στον κόσμο: 50 γυναίκες πεθαίνουν καθημερινά στη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του τοκετού και ένα στα πέντε παιδιά δεν φτάνει την ηλικία των πέντε χρόνων.

Στο σύνολο των 14.000 σχολείων σχεδόν τα μισά δεν διαθέτουν κανονικές εγκαταστάσεις. To 2001, 900.000 παιδιά από τα οποία μόνο τα πέντε χιλιάδες ήταν κορίτσια πήγαιναν σχολείο. Σήμερα ο αριθμός αυτός φτάνει τα επτά εκατομμύρια, εκ των οποίων το ένα τρίτο είναι κορίτσια.

Η οργάνωση αποκαλύπτει πως από το 2002 ως το 2009, η διεθνής κοινότητα υποσχέθηκε να χορηγήσει περίπου 57 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά μόνο 26,7 δισεκατομμύρια έχουν διανεμηθεί. Στο τομέα της εκπαίδευσης έχουν δοθεί μόλις 1,134 δισεκατομμύρια και σε αυτόν της υγείας 1,103 δισεκατομμύρια.