Την υποχρέωση της Άγκυρας να εφαρμόσει τη συμφωνία στην οποία κατέληξε με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την επανεισδοχή των μεταναστών και των προσφύγων πριν δοθεί στους τούρκους υπηκόους το δικαίωμα να ταξιδεύουν στον χώρο Σένγκεν χωρίς θεωρήσεις διαβατηρίου, υπενθύμισε ο υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Ντανιέλ Μίτοβ.

«Η Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας πρέπει να ισχύσει, να εφαρμοστεί», επέμεινε ο Μίτοβ κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Ένα εκατομμύριο άνθρωποι που εγκατέλειψαν τις χώρες τους για να σωθούν από τους πολέμους, κυρίως Σύροι, έφθασαν στην Ευρώπη πέρυσι, πολλοί μέσω της Τουρκίας, και πολλά κράτη-μέλη της ΕΕ, ανάμεσά τους και η Βουλγαρία, εκφράζουν φόβους περί νέας μαζικής έλευσης προσφύγων και μεταναστών εάν η συμφωνία ακυρωθεί.

«Αυτό στο οποίο θέλουμε να δώσουμε έμφαση είναι ότι η συμφωνία επανεισδοχής πρέπει να εφαρμοστεί πριν καταργηθούν οι βίζες», είπε ο επικεφαλής της βουλγαρικής διπλωματίας.

Στις σχέσεις των Βρυξελλών και της Άγκυρας επικρατεί ένταση αφότου κυβερνήσεις κρατών μελών της ΕΕ επέκριναν το εύρος των εκκαθαρίσεων που εξαπέλυσε η κυβέρνηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εναντίον όσων θεωρεί ότι συμμετείχαν ή υποστηρίζουν τους οργανωτές του αποτυχημένου στρατιωτικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου προειδοποίησε ότι η υπόσχεση της Άγκυρας πως θα υποδέχεται τους πρόσφυγες από την εμπόλεμη Συρία στο έδαφός της θα ακυρωθεί εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση αθετήσει την δική της υπόσχεση να καταργηθούν οι βίζες για τους Τούρκους.

«Πρέπει να συνεχίσουμε τον διάλογο και να βρούμε τρόπο να μειώσουμε τη θερμοκρασία της ρητορικής που έχει ανακύψει», έκρινε ο υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας.

Οι βουλγαρικές αρχές έθεσαν υπό κράτηση 14.000 μετανάστες το πρώτο εξάμηνο του 2016. Ο αριθμός τους το αντίστοιχο περυσινό χρονικό διάστημα ανερχόταν σε 21.000.

Ο Ντανιέλ Μίτοβ είπε επίσης ότι η χώρα του δεν θα ταχθεί υπέρ της άρσης των κυρώσεων που επιβάλλει η ΕΕ στη Ρωσία, καθώς όπως σημείωσε η Μόσχα επέδειξε πλήρη αδιαφορία για το διεθνές δίκαιο στην ουκρανική κρίση.

Ευρωπαίοι διπλωμάτες λένε ότι η τακτική της Ρωσίας, η οποία ασκεί πιέσεις σε κράτη μέλη της ΕΕ στο νότιο και το ανατολικό της τμήμα, έχει αρχίσει να υπονομεύει την ενότητα στις Βρυξέλλες όσον αφορά τις κυρώσεις, καθιστώντας όλο και δυσκολότερη την ανανέωσή τους, στις αρχές της επόμενης χρονιάς.

Για τον Μίτοβ πάντως «η Ρωσία παραβίασε κατάφωρα τη διεθνή τάξη και το διεθνές δίκαιο. Αυτό δεν μπορεί να μείνει χωρίς συνέπειες και το μόνο ειρηνικό μέσο που διαθέτουμε είναι οι κυρώσεις».

«Ωσότου εφαρμοστούν πλήρως οι συμφωνίες του Μινσκ, δεν νομίζω ότι εκπληρώνεται κανένας από τους όρους για την άρση των κυρώσεων. Τουναντίον», δήλωσε.

Πιστός σύμμαχος της Μόσχας την εποχή που ανήκε στο σοσιαλιστικό στρατόπεδο, η Βουλγαρία – σήμερα κράτος μέλος του NATO – συνεχίζει να εξαρτάται απόλυτα από τη Ρωσία όσον αφορά την ενέργεια.

«Θα ήταν καλό για εμάς εάν βελτιωνόταν η οικονομική σχέση, αλλά υπάρχουν σοβαρότερα ζητήματα στο τραπέζι», τόνισε ο Μίτοβ. «Η εμπιστοσύνη έχει χαθεί και χρειάζεται να ανοικοδομήσουμε αυτή την εμπιστοσύνη χωρίς προπαγάνδα ή διαστρέβλωση της αλήθειας», κατέληξε ο υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας.