Καμία σχέση με τη συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων δεν έχει η απόπειρα πραξικοπήματος, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το τουρκικό γενικό επιτελείο ενόπλων δυνάμεων.

Το επιτελείο αναφέρει πως «παρότι η απόπειρα πραξικοπήματος ξεκίνησε από τους κόλπους των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, οι προδότες που την επιχείρησαν δεν έχουν καμία σχέση με τη συντριπτική πλειοψηφία των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων η οποία αγαπά την πατρίδα, το έθνος και τη σημαία».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι πραξικοπηματίες «θα τιμωρηθούν με τις πιο βαριές ποινές» και σημειώνεται το εξής ενδιαφέρον: «Πιστεύουμε ότι το έθνος μας θα συμπεριφερθεί με τρόπο που θα διακρίνει πολύ καλά τους προδότες τρομοκράτες που είναι μέλη παράνομης συμμορίας φονιάδων, από τα ηρωικά στελέχη των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων οι οποίες αγωνίζονται για την επιβίωση της χώρας μας, ταυτόχρονα και εναντίον της διαμελιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης».

Ειδικά με το τελευταίο σημείο εννοείται το ΡΚΚ. Η έκκληση αυτή του γενικού επιτελείου περί «διάκρισης» έχει ιδιαίτερη σημασία, αφού διατυπώνεται μετά τις πληροφορίες, αλλά και τις αντίστοιχες εικόνες που έχουν μεταδοθεί, για λιντσάρισμα στρατιωτών από οπαδούς του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Τέλος το γενικό επιτελείο στην ανακοίνωσή του αναφέρει ότι στις τέσσερις το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής (15 Ιουλίου) η υπηρεσία πληροφοριών ενημέρωσε το γενικό επιτελείο, δίχως όμως να γίνεται αναφορά στο περιεχόμενο της ενημέρωσης. Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι η πληροφορία αξιολογήθηκε από τον αρχηγό και τον υπαρχηγό του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων και τον αρχηγό του γενικού επιτελείου στρατιού και ότι στη συνέχεια δόθηκε εντολή στο στράτευμα να παραμείνει στα στρατόπεδα.

Η εκδήλωση της απόπειρας είχε γίνει το βράδυ της Παρασκευής. Στις δέκα το βράδυ, τα τηλεοπτικά κανάλια άρχισαν να μεταδίδουν εικόνες από τα τανκς και τους στρατιώτες που είχαν διακόψει την κυκλοφορία στις δύο γέφυρες του Βοσπόρου και πληροφορίες περί χαμηλών πτήσεων πολεμικών αεροσκαφών στην Άγκυρα.