Θα υπάρχει θέση για τον βρετανό υπουργό Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν στη νέα κυβέρνηση, δήλωσε σήμερα υπουργός που είχε ταχθεί υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, προσθέτοντας ότι η νέα κυβέρνηση θα εκπροσωπεί και τις δύο πλευρές, δηλαδή και αυτούς που υποστήριξαν την παραμονή και αυτούς που υποστήριξαν την έξοδο από την ΕΕ στο δημοψήφισμα.

Ερωτηθείς αν ο Όσμπορν, ο οποίος υποστήριξε την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ, έχει θέση στη νέα κυβέρνηση που θα σχηματιστεί μετά την απόφαση του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον να παραιτηθεί, ο Κρις Γκρέιλιν απάντησε: «Κατά την άποψή μου, απολύτως θα υπάρχει θέση».

«Βεβαίως αυτό θα είναι θέμα του όποιου νέου πρωθυπουργού», πρόσθεσε.

Ο Γκρέιλιν υπογράμμισε παράλληλα ότι είναι σαφής η εντολή που δόθηκε από τον βρετανικό λαό στο δημοψήφισμα της Πέμπτης για την επιβολή ελέγχων στην μετανάστευση, την ώρα που κάποια από τα ηγετικά στελέχη της εκστρατείας υπέρ του Brexit δηλώνουν πλέον ότι μπορεί να μην αλλάξει εντέλει το επίπεδο της μεταναστευτικής ροής προς τη Βρετανία.

Η μετανάστευση ήταν ένα από τα κεντρικά σημεία της μάχης που δόθηκε πριν από το δημοψήφισμα, με το στρατόπεδο που τασσόταν υπέρ του Brexit να δηλώνει ότι μια αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ θα είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί το επίπεδο της καθαρής μετανάστευσης στη χώρα.

Ωστόσο κάποιοι από τους επικεφαλής της εκστρατείας υπέρ του Brexit δηλώνουν τώρα ότι η μετανάστευση μπορεί να μη μειωθεί επειδή δεν είναι σαφές ποια θα είναι η νέα σχέση που θα συμφωνήσει η Βρετανία να έχει με την ΕΕ.

«Πήραμε μια πολύ σαφή εντολή από τον βρετανικό λαό να θέσουμε σε εφαρμογή ελέγχους στη ροή ανθρώπων μέσα σε αυτήν τη χώρα», σημείωσε σε δηλώσεις που έκανε στον ραδιοσταθμό του BBC, επισημαίνοντας ότι θα εκπλαγεί αν δεν υπάρξει μια σημαντική μείωση στη μετανάστευση.

«Αυτό θα πρέπει να γίνει, είναι κάτι που αναμένεται από την κυβέρνηση, αυτό είναι πολύ σημαντικό», υπογράμμισε.

Ο ίδιος σημείωσε εξάλλου ότι θα χρειαστεί χρόνος για άτυπες συνομιλίες πριν από τις επίσημες συνομιλίες για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.