Συνολικά δεκαεννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα στις μάχες ανάμεσα στο στρατό της Υεμένης και ισλαμιστές μαχητές στο νότιο τμήμα της χώρας, στο πλαίσιο της επιχείρησης που πραγματοποιεί ο στρατός για να ανακτήσει τον έλεγχο περιοχών που έχουν καταληφθεί από μαχητές που είναι ύποπτοι για δεσμούς με την Αλ Κάιντα.

Συγκεκριμένα έξι στρατιώτες και δεκατρείς μαχητές σκοτώθηκαν στις μάχες σε δυτικό προάστιο της Ζιντζιμπάρ, δήλωσε στρατιωτικός αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι τρεις στρατιώτες και άγνωστος αριθμός μαχητών τραυματίστηκαν σε αυτές.

Ο στρατός εξαπέλυσε επιχείρηση στο νότο πριν από δύο μήνες, μετά την ανάληψη από ισλαμιστές μαχητές του ελέγχου τουλάχιστον τριών πόλεων στην επαρχία Αμπιάν, συμπεριλαμβανομένης της παραλιακής πρωτεύουσάς της Ζιντζιμπάρ.

Βίαιες συγκρούσεις σημειώθηκαν εξάλλου κατά τη διάρκεια της νύχτας που πέρασε μεταξύ των δυνάμεων που είναι πιστές στον πρόεδρο της Υεμένης Άλι Αμπντάλα Σάλεχ και ένοπλους άνδρες φυλών στην Τάιζ, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, δήλωσαν πηγές φυλών.

Οι ένοπλοι των φυλών που μετέχουν στο κίνημα αμφισβήτησης του προέδρου Σάλεχ επιτέθηκαν σε θέση της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς, την οποία διοικεί ο Άχμεντ, πρωτότοκος γιος του προέδρου Σάλεχ, στην οδό Σιτίν στα βόρεια προάστια της Τάιζ, νοτιοδυτικά της Σαναά.

Η Ρεπουμπλικανική Φρουρά απάντησε βίαια βομβαρδίζοντας τα χωριά της περιοχής αλ Χουμάιρα, βόρεια της Τάιζ, σύμφωνα με τις πηγές αυτές, οι οποίες δεν έκαναν λόγο για θύματα.

Η Τάιζ αποτελεί από τον Ιούνιο το επίκεντρο περιοδικών συγκρούσεων ανάμεσα στις δυνάμεις που είναι πιστές στο καθεστώς και τους ενόπλους των φυλών που δηλώνουν ότι θέλουν να προστατεύσουν τους διαδηλωτές που αντιτίθενται στον πρόεδρο Σάλεχ.

Κατάπαυση του πυρός μεταξύ των δύο πλευρών είχε συναφθεί στις αρχές Αυγούστου.