Τουλάχιστον οχτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα στη Συρία κατά τη συνεχιζόμενη επιχείρηση καταστολής των διαδηλώσεων που πραγματοποιεί το συριακό καθεστώς, την ώρα που ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν καλούσε τις συριακές αρχές να δράσουν «προτού να είναι πολύ αργά».

Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ πρέπει να λάβει «τολμηρά και αποφασιστικά μέτρα προτού να είναι πολύ αργά», μετέδωσε το δίκτυο Αλ Τζαζίρα επικαλούμενο τις δηλώσεις του Μπαν.

Στέλεχος της αντιπολίτευσης στην επαρχία Χομς, στην κεντρική Συρία, δήλωσε στο Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ότι πέντε πτώματα βρέθηκαν και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, καθώς δεν ήταν δυνατή η αναγνώρισή τους.

Τα πτώματα βρέθηκαν μετά τις διαδηλώσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια της νύχτας σε διάφορες περιοχές της επαρχίας, κατά τις οποίες οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ.

Άλλοι δύο άνθρωποι, εκ των οποίων ένας έφηβος, σκοτώθηκαν και δύο τραυματίστηκαν στην περιοχή Ραστάν στα περίχωρα της πόλης Χομς από τα πυρά του στρατού που βρισκόταν σε κοντινό σημείο ελέγχου, προσέθεσε το Παρατηρητήριο.

«Δύο πολίτες πέθαναν και δύο τραυματίστηκαν από τα πυρά που προήλθαν από σημείο ελέγχου του στρατού που βρίσκεται στο νότιο τμήμα της Ραστάν κοντά στη βιομηχανική περιοχή» όπου αυτοί εργάζονταν, διευκρίνισε το Παρατηρητήριο.

«Οι τέσσερις αυτοί άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ένας 15χρονος, ετοιμάζονταν να εργαστούν στη βιομηχανική περιοχή όταν (ο στρατός) άνοιξε πυρ», σημείωσε.

Την ίδια ώρα στο προάστιο Ζαμάλκα της Δαμασκού, οι γονείς ενός νεαρού παρέλαβαν τη σορό του γιου τους, ο οποίος είχε τραυματιστεί και συλληφθεί την Παρασκευή σε αντικυβερνητική διαδήλωση που έγινε στην περιοχή.