Οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις και δυνάμεις πολιτοφυλακής πιστές στην κυβέρνηση ανακατέλαβαν από τους τζιχαντιστές το μεγαλύτερο μέρος της αρχαίας πόλης της Παλμύρας με την στήριξη επιδρομών της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας, που απέφυγαν να στοχεύσουν ιστορικά μνημεία, δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ο διοικητής του ρωσικού κέντρου συντονισμού στη Συρία, Σεργκέι Κουραλένκο, σημειώνοντας ότι συγκρούσεις με εναπομείναντες τρομοκράτες λαμβάνουν χώρα στα νότια προάστια της πόλης.

Όπως τόνισε παράλληλα ο ίδιος, μέλη ρωσικών μονάδων εκκαθάρισης ναρκοπεδίων ξηράς φθάνουν στην πόλη για την αποναρκοθέτηση της περιοχής.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε την σημασία της απελευθέρωσης της Παλμύρας από το Ισλαμικό Κράτος, κατά τη διάρκεια συνόδου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της χώρας, στο οποίο προήδρευσε, σύμφωνα με τον Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπο του προέδρου Πούτιν.

Παράλληλα, με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το ρωσικό ΥΠΕΞ, σχολιάζοντας την ανακατάληψη της πόλης, τονίζεται πως η Μόσχα θεωρεί τη πρόσφατη επιτυχία στην μάχη ενάντια στους τρομοκράτες του ΙΚ στην Συρία ως μια πραγματική ευκαιρία για να προωθηθεί η πολιτική μετάβαση στην χώρα.

Η πόλη που είχε ανεγερθεί πριν από 2.000 και πλέον χρόνια και περιλαμβάνεται στον κατάλογο των μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, έπεσε στα χέρια των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους τον Μάιο του 2015. Η πόλη ανακαταλήφθηκε χθες από τον συριακό στρατό, έπειτα από σφοδρές μάχες 20 ημερών, με την υποστήριξη της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας.

Η συριακή κρατική τηλεόραση μετέδωσε εικόνες μέσα από την Παλμύρα, με άδειους δρόμους και κτίρια με σοβαρές ζημιές.

Ο Τζοβάνι Μποκάρντι, επικεφαλής της υπηρεσίας έκτακτων αναγκών και αποκατάστασης της UNESCO, δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik πως ο διεθνής οργανισμός σκοπεύει να καλέσει ειδικούς από όλο τον κόσμο για την αποκατάσταση της αρχαίας πόλης.

Ο συριακός στρατός ανέφερε πως η πόλη θα γίνει «η βάση» για επιχειρήσεις προς τα ανατολικά ενάντια σε προπύργια του ΙΚ στην Ράκα και στην Ντέιρ Εζόρ.

Όπως ανέφερε παράλληλα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σημειώθηκαν σήμερα συγκρούσεις βορειοανατολικά της Συρίας μεταξύ δυνάμεων του ΙΚ και δυνάμεων που πρόσκεινται στην κυβέρνηση, που υποστηρίχθηκαν από συριακά και ρωσικά αεροσκάφη.

Παρόλο που οι περισσότεροι τζιχαντιστές του ΙΚ έφυγαν από την Παλμύρα χθες, παρέμεναν κάποιοι μαχητές στην πόλη, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο διευθυντής της ΜΚΟ Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν τόνισε πως οι περισσότεροι κάτοικοι είχαν διαφύγει πριν την επίθεση της κυβέρνησης, χωρίς να έχει ακούσει για θανάτους άμαχου πληθυσμού.

Όπως τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αμπντέλ Ραχμάν, ο συριακός στρατός, με την στήριξη της ρωσικής ΠΑ ετοιμάζεται «να εξαπολύσει επίθεση στις πόλεις αλ Καριατάιν και Αλ-Σούκνα».

Πρόσθεσε επίσης πως 417 τζιχαντιστές του ΙΚ έχουν σκοτωθεί έως τώρα στην εκστρατεία ανακατάληψης της Παλμύρας, ενώ 194 είναι οι απώλειες από την πλευρά των δυνάμεων της συριακής κυβέρνησης. Ο απολογισμός αυτός δεν μπόρεσε να διασταυρωθεί από ανεξάρτητες πηγές.