Το λαϊκιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), που εκμεταλλεύεται χωρίς συμπλέγματα την προσφυγική κρίση, κατέγραψε εκλογικά οφέλη στις χθεσινές δημοτικές εκλογές στην Έσση, γεγονός που ενδεχομένως προμηνύει περαιτέρω εκλογικές επιτυχίες στις τοπικές εκλογές της ερχόμενης Κυριακής.

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα, το AfD εξασφαλίζει το 13,2% των ψήφων και καταλαμβάνει την τρίτη θέση στο ομόσπονδο αυτό κρατίδιο της δυτικής Γερμανίας.

Την ίδια θέση του εξασφαλίζουν και σε εθνικό επίπεδο οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων μηνών.

Στην Έσση, όπου σε ορισμένες κοινότητες το AfD εξασφαλίζει έως και τη δεύτερη θέση, η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) της Αγγελα Μέρκελ παραμένει πρώτο κόμμα με το 28,2% των ψήφων, ελαφρά μπροστά από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) που έπεται με 28%.

Στην Φρανκφούρτη, οικονομική πρωτεύουσα της Γερμανίας και έδρα του χρηματιστηρίου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το AfD εξασφαλίζει το 10,3%, πίσω από τους Πράσινους με 15,2% (έναντι 25,8% το 2011), το SPD με 23,5% και την CDU με 24,65.

Την ώρα που η πολιτική της Άγκελα Μέρκελ απέναντι στους πρόσφυγες αμφισβητείται όλο και περισσότερο στη Γερμανία, τοπικές εκλογές διεξάγονται στην επόμενη Κυριακή σε τρία γερμανικά κρατίδια: τη Σαξονία Ανχαλτ, τη Βάδη Βιρτεμβέργη και τη Ρηνανία-Παλατινάτο.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα στην Bild, το AfD έρχεται τρίτο σε κάθε ένα από τα τρία ομόσπονδα κρατίδια, εξασφαλίζοντας το 19% των ψήφων στη Σαξονία Ανχαλτ, το 12,5% στη Βάδη-Βιρτεμβέργη και το 9% στη Ρηνανία-Παλατινάτο.

Η επίδοση του AfD είναι τρομακτική, δήλωσε σήμερα στο τηλεοπτικό δίκτυο ARD η Εύα Χεγκλ, στέλεχος του SPD, ενώ ο γενικός γραμματέας της CDU Εσσης Μάνφρεντ Πεντς εξέφρασε «μεγάλη ανησυχία».

«Το AfD είναι ένα κόμμα που δεν συσπειρώνει την κοινωνία και δεν προτείνει καμία λύση στα προβλήματα», σχολίασε χθες η Μέρκελ στην κυριακάτικη έκδοση της Bild.

Υπό την προεδρία της Φράουκε Πέτρι, η Εναλλακτική για τη Γερμανία ιδρύθηκε το 2013 με μία αντιευρωπαϊκή ατζέντα μεσούσης της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη. Τώρα, μεσούσης της προσφυγικής κρίσης, προσάρμοσε την πολιτική του ατζέντα προβάλλοντας αντιμεταστευτικές θέσεις για να επωφεληθεί από τις ανησυχίες που έχει προκαλέσει στη Γερμανία η εισροή μεγάλου αριθμού προσφύγων.