Δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και τουλάχιστον 15 τραυματίστηκαν από έκρηξη που σημειώθηκε  το πρωί στο κέντρο της πιο τουριστικής περιοχής της Κωνσταντινούπολης, κοντά στην Αγιά Σοφιά, στην πλατεία Σουλταναχμέτ, κοντά σε στάση του τραμ.

Οι τουρκικές αρχές υποψιάζονται ότι η ισχυρή έκρηξη στην ιστορική πλατεία Σουλτάναχμετ, στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης, δίπλα στην Αγία Σοφία και το Μπλε Τζαμί, είναι τρομοκρατικής προέλευσης, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων αξιωματούχος της τουρκικής κυβέρνησης.

«Υποψιαζόμαστε τρομοκρατική ενέργεια», δήλωσε ο αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται επιβεβαιώνοντας τις περιγραφές αυτοπτών μαρτύρων.

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι πρόκειται για τρομοκρατικό χτύπημα με βομβιστή αυτοκτονίας. Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στην εφημερίδα Hurriyet ότι είδε άτομο που φορούσε ζώνη με εκρηκτικά στον τόπο της έκρηξης. Η εφημερίδα σημειώνει ότι πρόκειται για μία επιβεβαιωμένη πληροφορία. Άλλες μαρτυρίες αναφέρουν ότι ο βομβιστής κινήθηκε προς μια ομάδα τουριστών που περίμενε να επισκεφθεί το Μπλε Τζαμί, ενώ αυτόπτης μάρτυρας που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, είπε πως είδε ανθρώπινα μέλη διασκορπισμένα στο σημείο.

Το γραφείο του κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης ανακοίνωσε ότι οι αρχές ερευνούν για τον τύπο των εκρηκτικών που χρησιμοποιήθηκαν και για τους υπεύθυνους της έκρηξης.

Ταυτόχρονα επιβλήθηκε απαγόρευση μετάδοσης ειδήσεων από το σημείο στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών γνωστοποίησε μέσω του επίσημου λογαριασμού του στο Twitter ότι επί του παρόντος δεν έχει πληροφορίες για Έλληνες τουρίστες μεταξύ των θυμάτων.

Συγκεκριμένα, ενημερώνει ότι το Γενικό Προξενείο στην Κωνσταντινούπολη βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις τοπικές αρχές.

«Καμία πληροφορία μέχρι τώρα για Έλληνες τουρίστες μεταξύ των τραυματιών / θυμάτων», αναφέρεται σε σχετικό tweet.

Aκόμη το ΥΠΕΞ καταδικάζει απερίφραστα την πολύνεκρη έκρηξη και εκφράζει αμέριστη συμπαράσταση στην Τουρκία και στις οικογένειες των θυμάτων.