Μια σειρά μέτρων λιτότητας για τη μείωση του ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ από το 5,9% του ΑΕΠ που είναι σήμερα έως το 2013, προβλέπει το κοινό κυβερνητικό πρόγραμμα που υπέγραψαν χθες βράδυ τα τρία δεξιά κόμματα που συνθέτουν τη νέα κυβέρνηση της Τσεχίας με πρωθυπουργό τον Πετρ Νέτσας, η οποία ορκίστηκε σήμερα ενώπιον του προέδρου της χώρας Βάτσλαβ Κλάους.

Το πρόγραμμα των περικοπών προβλέπει περικοπές στις κοινωνικές παροχές, μεταρρυθμίσεις στο Σύστημα Υγείας και το Συνταξιοδοτικό, αλλά και την καθιέρωση διδάκτρων στα πανεπιστήμια.

Προσφωνώντας τα 15 μέλη της νέας κυβέρνησης, ο πρόεδρος Κλάους εξέφρασε την ελπίδα αυτή να είναι η τελευταία που ορκίζει μέχρι το τέλος της δεύτερης προεδρικής θητείας του το 2013, καθώς από το 2003 που ανέλαβε το ύπατο αξίωμα της χώρας, έχει ορκίσει μέχρι σήμερα συνολικά έξι κυβερνήσεις.

Στην κυβέρνηση, που διαθέτει άνετη πλειοψηφία 118 εδρών στο σύνολο των 200 της τσεχικής Βουλής όπου μέσα σε 30 ημέρες θα πρέπει να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, υπουργός Οικονομικών αναλαμβάνει ο Μίροσλαβ Κάλουσεκ.