Πυκνό χιόνι κάλυψε σήμερα το βορειο-ανατολικό τμήμα της Ιαπωνίας, που έχει πληγεί από το σεισμό και το τσουνάμι, παρεμποδίζοντας έτσι το έργο των σωστικών συνεργείων και προκαλώντας απόγνωση στους λιγοστούς, κυρίως ηλικιωμένους, εναπομείναντες κατοίκους της περιοχής.

Στην πόλη Σεντάι, που έχει ισοπεδωθεί από το σεισμό, οι πυροσβέστες και τα σωστικά συνεργεία αναζητούν τυχόν επιζώντες κάτω από τα ισοπεδωμένα κτίρια. Αλλά όπως και στις περισσότερες άλλες πόλεις, οι διασώστες εντοπίζουν μόνο πτώματα.

«Η έντονη οσμή από την αποσύνθεση των πτωμάτων σε συνδυασμό με το βρώμικο θαλασσινό νερό κάνει την επιχείρηση πολύ δύσκολη», λέει ο Γιν Γκουανγκούι, μέλος μίας κινεζικής ομάδας διάσωσης που έχει αποσταλεί στην κατεστραμμένη πόλη Οφουνάτο. «Τα ισχυρά κύματα από το τσουνάμι θα έπληξαν επανειλημμένως τα σπίτια στην περιοχή. Όποιος ενδεχομένως να είχε παγιδευτεί στα χαλάσματα θα πνίγηκε αμέσως, χωρίς καμία πιθανότητα επιβίωσης» προσθέτει.

Οι διασώστες υποστηρίζουν ότι το χιόνι μείωσε ακόμα και τις λιγοστές πιθανότητες να εντοπίσουν κάποιον ζωντανό με την ορατότητα να φτάνει μόλις τα 40 μέτρα.

Σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία, η θερμοκρασία μπορεί να πέσει στους -2 βαθμούς Κελσίου στην Σεντάι σήμερα.