Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις από νωρίς το πρωί με επίκεντρο τον πυρηνικό σταθμό στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας με όλο τον κόσμο να παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα έκρηξη σε έναν από τους αντιδραστήρες και τη διαρροή ραδιενέργειας που ακολούθησε.

Οι αντιδραστήρες έχουν υποστεί πολλές βλάβες, ωστόσο τα επίπεδα ραδιενέργειας στον πυρηνικό σταθμό μειώθηκαν, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ιαπωνικής κυβέρνησης Γιούκιο Εντάνο, ο οποίος πρόσθεσε πως παρατηρήθηκε μικρή άνοδος της θερμοκρασίας στους αντιδραστήρες 5 και 6 όπου γίνονταν εργασίες συντήρησης και δεν λειτουργούσαν τη στιγμή του σεισμού. Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, η μικρή αυτή αύξηση της θερμοκρασίας μπορεί να οφείλεται σε πρόβλημα του συστήματος ψύξης.

Οι αρχές ωστόσο στην Ιαπωνία αλλά και άλλες χώρες βρίσκονται σε συναγερμό. Αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας μετρήθηκαν στο Τόκιο αλλά και στη Ρωσία. Οι κάτοικοι σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων από τον πυρηνικό σταθμό κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και ο πρωθυπουργός της χώρας Ναότο Καν απηύθυνε έκκληση σε όσους ζουν σε ακτίνα από 20 έως 30 χιλιόμετρα από τη Φουκουσίμα να μείνουν μέσα στα σπίτια τους.   

Δείτε το βίντεο