Η δισεκατομμυριούχος μεγιστάνας των ακινήτων, Truong My Lan, καταδικάστηκε την Πέμπτη σε θάνατο από δικαστήριο της πόλης Χο Τσι Μινχ στο νότιο Βιετνάμ στη μεγαλύτερη υπόθεση οικονομικής απάτης που έχει διαπραχθεί ποτέ στη χώρα, ανέφερε το κρατικό μέσο ενημέρωσης Thanh Nien.

Η Lan, επικεφαλής του ομίλου ανάπτυξης ακινήτων Van Thinh Phat, κρίθηκε ένοχη για υπεξαίρεση, δωροδοκία και παραβιάσεις τραπεζικών κανόνων. Η 67χρονη και οι συνεργοί της κατηγορήθηκαν για απάτη ύψους 12,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τη μεγαλύτερη στην ιστορία της χώρας.

Η δίκη, που ξεκίνησε στις 5 Μαρτίου και τελείωσε νωρίτερα απ’ ό,τι προβλεπόταν, ήρθε στο πλαίσιο μιας εκστρατείας για την καταπολέμηση της διαφθοράς την οποία ο ηγέτης του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος, Νγκουγιέν Φου Τρονγκ, έχει δεσμευθεί εδώ και χρόνια να ξεριζώσει, αν και με ελάχιστα απτά αποτελέσματα.

Το 2022, το χρηματιστήριο του Βιετνάμ κατέγραψε απώλειες 40 δισ. δολαρίων έπειτα από σειρά συλλήψεων στελεχών μεγάλων επιχειρήσεων, υπονομεύοντας την εμπιστοσύνη των επενδυτών σε μια ευαίσθητη στιγμή για τη ραγδαία αναπτυσσόμενη οικονομία.

Ο κατάλογος των κατηγορουμένων περιελάμβανε πρώην αξιωματούχους της κεντρικής τράπεζας, πρώην μέλη της κυβέρνησης καθώς και στελέχη της εμπλεκόμενης τράπεζας. Ο εισαγγελέας ζήτησε την ποινή του θανάτου μόνο για την Truong, που θεωρείτο ο εγκέφαλος της επιχείρησης.

Από τις αρχές του 2018 και μέχρι τον Οκτώβριο του 2022, όταν το κράτος διέσωσε την SCB έπειτα από εκροή καταθέσεων, η Truong My Lan ιδιοποιήθηκε μεγάλα ποσά κανονίζοντας παράνομα δάνεια προς εικονικές εταιρίες, όπως ανέφεραν οι ανακριτές.