Αντιμέτωπη ακόμα και με θανατική ποινή βρίσκεται μία μεγιστάνας ακινήτων στην πιο πολύκροτη και εντυπωσιακή δίκη που έχει διεξαχθεί ποτέ στο Βιετνάμ, όπως ακριβώς αρμόζει σε μια από τις μεγαλύτερες τραπεζικές απάτες που έχει δει ποτέ ο κόσμος.

Πίσω από την επιβλητική κίτρινη στοά του δικαστηρίου της πόλης Χο Τσι Μινχ, η 67χρονη επιχειρηματίας κατηγορείται για «λεηλασία» μιας εκ των μεγαλύτερων τραπεζών του Βιετνάμ επί 11 χρόνια. Οι αριθμοί που εμπλέκονται είναι ιλιγγιώδεις.

Η Truong My Lan κατηγορείται για τη λήψη δανείων ύψους 44 δισ. δολαρίων (41 δισ. ευρώ) από την Saigon Commercial Bank. Οι εισαγγελείς λένε ότι τα 27 δισ. δολάρια μπορεί να μην ανακτηθούν ποτέ.

Οι συνήθως μυστικοπαθείς κομμουνιστικές αρχές ήταν ασυνήθιστα ειλικρινείς σχετικά με την υπόθεση αυτή, δίνοντας λεπτομερείς πληροφορίες στα μέσα ενημέρωσης, όπως αναφέρει το BBC. Στη δίκη έχουν κληθεί να καταθέσουν 2.700 άτομα. Παράλληλα, στην υπόθεση εμπλέκονται 10 κρατικοί εισαγγελείς και περίπου 200 δικηγόροι.

Τα αποδεικτικά στοιχεία βρίσκονται σε 104 κιβώτια συνολικού βάρους έξι τόνων. Ογδόντα πέντε κατηγορούμενοι δικάζονται μαζί με την Truong My Lan, η οποία αρνείται τις κατηγορίες. Αυτή και 13 άλλοι αντιμετωπίζουν μέχρι και τη θανατική ποινή.

«Νομίζω ότι δεν έχει ξαναγίνει τέτοια “δίκη επίδειξης” στην κομμουνιστική εποχή», λέει στο BBC ο Ντέιβιντ Μπράουν, συνταξιούχος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών με μακρά εμπειρία στο Βιετνάμ. «Σίγουρα δεν υπήρξε τίποτα αντίστοιχο σε τέτοια κλίμακα».

Η δίκη αποτελεί το πιο δυνατό κεφάλαιο, μέχρι στιγμής, στην εκστρατεία κατά της διαφθοράς με την ονομασία «καμίνια που καίνε» (“Blazing Furnaces”), της οποίας ηγείται ο Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος, Nguyen Phu Trong.

Συντηρητικός ιδεολόγος, βουτηγμένος στη μαρξιστική θεωρία, ο Nguyen Phu Trong πιστεύει ότι η λαϊκή οργή για την αχαλίνωτη διαφθορά αποτελεί υπαρξιακή απειλή για το μονοπώλιο του Κομμουνιστικού Κόμματος στην εξουσία, όπως αναφέρει το δημοσίευμα.

Η εκστρατεία έχει οδηγήσει σε παραίτηση δύο προέδρους και δύο αναπληρωτές πρωθυπουργούς, ενώ εκατοντάδες αξιωματούχοι έχουν τιμωρηθεί πειθαρχικά ή έχουν φυλακιστεί.

Τώρα δικάζεται μια από τις πλουσιότερες γυναίκες της χώρας.

Ποια είναι η Truong My Lan

Προέρχεται από μια σινο-βιετναμέζικη οικογένεια από την πόλη Χο Τσι Μινχ, πρώην Σαϊγκόν. Ξεκίνησε ως πωλήτρια σε πάγκους με τη μητέρα της, αλλά έπειτα άρχισε να αγοράζει γη και ακίνητα, αφού το Κομμουνιστικό Κόμμα εγκαινίασε μια περίοδο οικονομικών μεταρρυθμίσεων, γνωστή ως Doi Moi, το 1986. Μέχρι τη δεκαετία του 1990, κατείχε ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο ξενοδοχείων και εστιατορίων.

Αν και το Βιετνάμ είναι περισσότερο γνωστό, εκτός συνόρων, για τον ταχέως αναπτυσσόμενο μεταποιητικό τομέα του, ως εναλλακτική αλυσίδα εφοδιασμού έναντι της Κίνας, οι περισσότεροι πλούσιοι Βιετναμέζοι έβγαλαν τα χρήματά τους κερδοσκοπώντας στον κλάδο των ακινήτων.

Όλη η γη είναι επισήμως κρατική. Η πρόσβαση σε αυτήν συχνά εξαρτάται από προσωπικές σχέσεις με κρατικούς αξιωματούχους. Η διαφθορά κλιμακώθηκε καθώς η οικονομία αναπτυσσόταν.

Μέχρι το 2011, η Truong My Lan ήταν μια πολύ γνωστή επιχειρηματική προσωπικότητα στην πόλη Χο Τσι Μινχ, και της επετράπη να οργανώσει τη συγχώνευση τριών μικρότερων, ταμειακά προβληματικών τραπεζών σε μια μεγαλύτερη οντότητα: την Saigon Commercial Bank.

Ο βιετναμέζικος νόμος απαγορεύει σε κάθε φυσικό πρόσωπο να κατέχει πάνω από το 5% των μετοχών οποιασδήποτε τράπεζας. Όμως οι εισαγγελείς λένε ότι μέσω εκατοντάδων «εταιρειών-βιτρίνα» και ανθρώπων που ενεργούσαν ως πληρεξούσιοί της, η Truong My Lan κατείχε στην πραγματικότητα περισσότερο από το 90% της Saigon Commercial.

SCB

Την κατηγορούν ότι χρησιμοποίησε αυτή τη δύναμη για να διορίσει τους δικούς της ανθρώπους ως διευθυντές και στη συνέχεια τους διέταξε να εγκρίνουν εκατοντάδες δάνεια στο δίκτυο των εταιρειών που είχε υπό τον έλεγχό της. Τα ποσά που λήφθηκαν είναι εντυπωσιακά. Τα δάνειά της αποτελούσαν το 93% του συνολικού δανεισμού της τράπεζας.

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, σε διάστημα τριών ετών, από τον Φεβρουάριο του 2019, έδωσε εντολή να μεταφερθούν περισσότερα από 4 δισ. δολάρια σε μετρητά από την τράπεζα, για να τα αποθηκεύσει στο υπόγειό της. Τόσο πολλά μετρητά, ακόμα και αν ήταν όλα σε χαρτονομίσματα της μεγαλύτερης ονομαστικής αξίας του Βιετνάμ, θα ζύγιζαν δύο τόνους!

Κατηγορείται επίσης ότι δωροδοκούσε γενναιόδωρα για να διασφαλίσει ότι τα δάνειά της δεν θα ελεγχθούν ποτέ. Ένας από τους συγκατηγορουμένους της, ο οποίος είναι πρώην επικεφαλής επιθεωρητής της κεντρικής τράπεζας, αντιμετωπίζει ποινή ισόβιας κάθειρξης για αποδοχή δωροδοκίας ύψους 5 εκατ. δολαρίων.

Πάντως, η μαζική και επίσημα εγκεκριμένη δημοσιότητα της υπόθεσης διοχέτευσε την οργή της κοινής γνώμης για τη διαφθορά εναντίον της Truong My Lan, της οποίας η καταβεβλημένη, αχτένιστη εμφάνιση στο δικαστήριο ήρθε σε πλήρη αντίθεση με τις λαμπερές διαφημιστικές φωτογραφίες της που έχει δει ο κόσμος στο παρελθόν.

Ταυτόχρονα, τίθενται και ερωτήματα σχετικά με το γιατί ήταν σε θέση να συνεχίσει την υποτιθέμενη απάτη για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.