Η Πολωνία ανακοίνωσε σήμερα ότι ο πρεσβευτής του Ισραήλ στη Βαρσοβία ζήτησε, εν τέλει, συγγνώμη μετά την ισραηλινή επίθεση που σκότωσε Πολωνό, εργαζόμενο της ανθρωπιστικής οργάνωσης World Central Kitchen στην Γάζα.

Ο Ντάμιαν Σομπόλ, εθελοντής από την νοτιοανατολική Πολωνία, περιλαμβάνεται στους επτά εργαζόμενους στην ανθρωπιστική οργάνωση του Χοσέ Αντρές που σκοτώθηκαν στον κεντρικό τομέα της Λωρίδας της Γάζας την Δευτέρα.

«Επέδωσα νότα διαμαρτυρίας στον πρεσβευτή. Ο πρεσβευτής ζήτησε συγγνώμη για το περιστατικό, που δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία του πολιτισμένου κόσμου», δήλωσε ο πολωνός υφυπουργός Εξωτερικών Αντρέι Σέινα. Ο ισραηλινός πρεσβευτής Γιάκοβ Λίβνε δεν θα απελαθεί από την Πολωνία, διευκρίνισε.

Η Βαρσοβία ζήτησε η πολωνική εισαγγελία να λάβει μέρος στην έρευνα στο Ισραήλ και να γίνει ποινική και πειθαρχική δίωξη των στρατιωτών που συμμετείχαν, πρόσθεσε ο υφυπουργός Εξωτερικών.

«Θέλουμε η πολωνική εισαγγελία να περιληφθεί και να συμμετάσχει στη διαδικασία των εξηγήσεων και στο σύνολο της ποινικής και πειθαρχικής διαδικασίας κατά των στρατιωτών που είναι υπεύθυνοι για την δολοφονία αυτή», δήλωσε ο Αντρέι Σέινα.

Ο ισραηλινός πρεσβευτής στη Βαρσοβία προκάλεσε κατακραυγή αφού έγραψε στην πλατφόρμα Χ ότι «η άκρα δεξιά και αριστερά» στην Πολωνία κατηγορούν το Ισραήλ για δολοφονία εκ προθέσεως. «Οι αντισημίτες θα είναι πάντα αντισημίτες», πρόσθεσε.