Η Κομισιόν ζήτησε να πραγματοποιηθεί διεξοδική έρευνα για το χτύπημα του Ισραήλ στη Γάζα που σκότωσε 7 εργαζόμενους της αμερικανικής ΜΚΟ World Central Kitchen που προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στη περιοχή.

Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν ζήτησε να γίνει έρευνα, αλλά δεν κατονόμασε τον υπεύθυνο της τραγωδίας, σε αντίθεση με τον Ζοζέπ Μπορέλ, που εδώ και καιρό κατηγορεί το Ισραήλ για λάθος χειρισμό στο θέμα του Μεσανατολικού.

Σε ανάρτηση στην πλατφόρμα Χ, η πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε τα εξής:

«Αποτίω φόρο τιμής στους εργαζόμενους της World Central Kitchen που έχασαν τη ζωή τους στη Γάζα. Η World Central Kitchen είναι ένας κρίσιμος εταίρος για την ανακούφιση του πόνου του λαού της Γάζας, συμπεριλαμβανομένης της διοχέτευσης τροφίμων μέσω του Θαλάσσιου Διαδρόμου. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στις οικογένειες και τους φίλους τους».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας έγραψε σε ανάρτηση στην ίδια πλατφόρμα:

«Αποτίω φόρο τιμής στα μέλη του προσωπικού του World Central Kitchen που σκοτώθηκαν σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Γάζα. Καταδικάζω την επίθεση αυτή και ζητώ την έναρξη έρευνας. Παρόλα τα αιτήματα για την προστασία των αμάχων και των εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, συνεχίζουμε να βλέπουμε αθώους να σκοτώνονται.

Αυτό δείχνει πως το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, που ζητά άμεση κατάπαυση του πυρός, πλήρη ανθρωπιστική πρόσβαση και ενισχυμένη προστασία των αμάχων, πρέπει να εφαρμοστεί αμέσως».