Ο νεοεκλεγείς δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, αναδείχτηκε ως ο κύριος διεκδικητής της «βασιλείας» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αφού κέρδισε για ακόμα μία φορά το κόμμα του τούρκου προέδρου στις τοπικές εκλογές.

Μετά τη νίκη και τη διατήρηση της θέσης του στις δημοτικές εκλογές της Κυριακής, βάσει της μεγάλης πλειοψηφίας των καταμετρημένων ψήφων, ο 53χρονος Ιμάμογλου θεωρείται από πολλούς αναλυτές ως πιθανός μελλοντικός πρόεδρος, σχολιάζει ο «Guardian».

Έχει πολλές ομοιότητες με τον Ερντογάν: και οι δύο έχουν ηγηθεί της Κωνσταντινούπολης, έχουν οικογενειακές ρίζες στην ανατολική περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και η πολιτική τους σταδιοδρομία παρεμποδίστηκε από τα δικαστήρια της Τουρκίας. Στα νιάτα τους, και οι δύο ήταν επίσης ενθουσιώδεις ποδοσφαιριστές.

Και οι δύο άνδρες έχουν ισχυρή ικανότητα να απευθύνονται στους ψηφοφόρους, αλλά σε ό,τι αφορά την πολιτική τους απέχουν πολύ. Ο ίδιος ο Ιμάμογλου, πρώην επιχειρηματίας που είναι παντρεμένος με τρία παιδιά, έχει δηλώσει: «Οι ιδέες μας (με τον Ερντογάν) είναι σε μεγάλο βαθμό αντίθετες».

Ο Ερντογάν εισήλθε στην πολιτική με ένα ισλαμιστικό κόμμα και έχει αναμορφώσει το κοσμικό κράτος από τότε που ανέλαβε τα ηνία το 2002. Αντίθετα, ο Ιμάμογλου προέρχεται από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), στο οποίο εντάχθηκε το 2008, και έγινε δήμαρχος στην περιοχή Beylikdüzü της Κωνσταντινούπολης το 2014.

Η επιτυχία του Ιμάμογλου οφείλεται στην ικανότητά του να διευρύνει την απήχηση του CHP για να προσελκύσει πιο συντηρητικούς ψηφοφόρους. Το απέδειξε αυτό το 2019, προσφέροντας στο κόμμα του Ερντογάν (AKP) τη μεγαλύτερη ήττα του εδώ και δύο δεκαετίες, νικώντας μάλιστα τον υποψήφιό του όχι μία αλλά δύο φορές. Δικαστήριο ακύρωσε τη νίκη του τον Μάρτιο εκείνης της χρονιάς, μόνο και μόνο για να κερδίσει με μεγαλύτερη διαφορά σε επαναληπτικές εκλογές τον Ιούνιο.

Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης δημιούργησε μια εικόνα στα μέσα μαζικής ενημέρωσης διεξάγοντας viral εκστρατείες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι οποίες αφενός ενίσχυσαν το προφίλ του, αφετέρου κλόνισαν τα νεύρα πολλών ψηφοφόρων, όπως τονίζει ο «Guardian».

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, εντωμεταξύ, προσπάθησαν να τον παρουσιάσουν αρνητικά. Τον Ιανουάριο του 2022 τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης πλημμύρισαν με εικόνες από κάμερες παρακολούθησης που τον έδειχναν να δειπνεί με τον βρετανό πρέσβη σε μια ψαροταβέρνα, ενώ η Κωνσταντινούπολη αντιμετώπιζε χιονοθύελλα.

Τα προβλήματά του επιδεινώθηκαν από το γεγονός ότι ο Ερντογάν πήρε τα εύσημα για πολλά από τα σημαντικά έργα που εκσυγχρόνισαν την Κωνσταντινούπολη τα τελευταία χρόνια.

Οι νομικές διαμάχες και οι… κεφτέδες

Ο Ιμάμογλου έχει έρθει αντιμέτωπος με αρκετές δικαστικές περιπέτειες. Μετά τη νίκη του το 2019, δικαστής τον καταδίκασε σε δυόμισι χρόνια φυλάκισης, επιβάλλοντάς του πολιτική απαγόρευση για προσβολή δημόσιων λειτουργών. Το εφετείο δεν έχει ακόμη αποφανθεί επί της υπόθεσης.

Αντίστοιχα, ο Ερντογάν, εξαιτίας ενός «αμαρτωλού« ποιήματος αναγκάστηκε να παραιτηθεί από τη θέση του δημάρχου το 1998, ενώ καταδικάστηκε το 1999 σε δεκάμηνη φυλάκιση με την κατηγορία της υποκίνησης θρησκευτικού μίσους και φυλετικής μισαλλοδοξίας.

Πέρυσι, ένα άλλο δικαστήριο άνοιξε υπόθεση εναντίον του Ιμάμογλου με την κατηγορία της νοθείας σε διαγωνισμούς που επισύρει ποινή από τρία έως επτά χρόνια. Οι επικριτές του Ερντογάν θεωρούν τις υποθέσεις ως μια προσπάθεια να εμποδίσουν πολιτικά τον Ιμάμογλου. Ο Ερντογάν και το AKP το αρνούνται αυτό.

Παρά τα εμπόδια από την Άγκυρα, όπως τα χαρακτηρίζει ο Ιμάμογλου, ο ίδιος δήλωσε ότι το κόμμα του έχει προσφέρει υπηρεσίες και ανάπτυξη στην Κωνσταντινούπολη, μια πόλη 16 εκατομμυρίων κατοίκων που κινεί την οικονομία της Τουρκίας.

Η Κωνσταντινούπολη απέχει πολύ από την επαρχία της Τραπεζούντας στη Μαύρη Θάλασσα, όπου γεννήθηκε ο Ιμάμογλου, το 1970, και πέρασε, όπως λέει, μια ευτυχισμένη παιδική ηλικία μέσα στην «καταπράσινη φύση, την άγρια θάλασσα και τους πέτρινους δρόμους».

Σπούδασε διοίκηση επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης και αποφοίτησε το 1994 -τη χρονιά που ο Ερντογάν έγινε δήμαρχος- προτού ασχοληθεί με την οικοδομική επιχείρηση της οικογένειάς του. Η αγάπη του για το ποδόσφαιρο τον ώθησε στο να γίνει μάνατζερ στην ομάδα της πόλης του, της Τραπεζούντας.

Ο Ιμάμογλου θυμήθηκε πρόσφατα την ημέρα που ο ίδιος και ο Ερντογάν συναντήθηκαν για πρώτη φορά. Στα μέσα της δεκαετίας του 1990, αφότου ο Ερντογάν έγινε δήμαρχος, επισκέφτηκε το παραδοσιακό εστιατόριο με κεφτέδες στο οποίο ήταν υπεύθυνος ο νεαρός Ιμάμογλου, στη συνοικία Güngören της Κωνσταντινούπολης. «Στους πρώτους μήνες της θητείας του τον φιλοξένησα», έχει πει ο Ιμάμογλου. «Εφαγε κεφτεδάκια στο εστιατόριό μου. Δεν του πήρα χρήματα. Δεν θα πληρώσει αυτόν τον λογαριασμό όσο ζει».

Πολλοί αναλυτές προβλέπουν τώρα περαιτέρω επιτυχία για τον Ιμάμογλου. «Εάν αυτές οι εκλογές δεν ακυρωθούν με κάποιον τρόπο, θα γίνει πρόεδρος το 2028», είπε στο Reuters ο Οζέρ Σεντσάρ, επικεφαλής της εταιρείας δημοσκοπήσεων Metropoll, πριν από τις εκλογές.