Το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης της Τουρκίας κατέγραψε σημαντικές εκλογικές νίκες στις πόλεις της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας. Τα αποτελέσματα αποτελούν σημαντικό πλήγμα για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ήλπιζε να ανακτήσει τον έλεγχο των πόλεων σε λιγότερο από έναν χρόνο αφότου διεκδίκησε μια τρίτη θητεία ως πρόεδρος.

Ο ίδιος ηγήθηκε της εκστρατείας για τη νίκη στην Κωνσταντινούπολη, όπου μεγάλωσε και έγινε δήμαρχος.

Αλλά ο Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος κέρδισε για πρώτη φορά τις εκλογές στην πόλη το 2019, σημείωσε μια δεύτερη νίκη για το κοσμικό αντιπολιτευόμενο CHP.

Ο Ερντογάν είχε υποσχεθεί μια νέα εποχή στην τουρκική μεγαλούπολη των σχεδόν 16 εκατομμυρίων κατοίκων, αλλά ο νυν δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης ήταν σε πορεία να κερδίσει πάνω από το 50% των ψήφων, πάνω από 10 μονάδες μπροστά από τον υποψήφιο του κόμματος AK του προέδρου, σημειώνει το BBC.

Αυτή ήταν επίσης η πρώτη φορά από τότε που ο Ερντογάν ήρθε στην εξουσία πριν από 21 χρόνια που το κόμμα του ηττήθηκε σε όλη τη χώρα στην κάλπη.

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Στην πρωτεύουσα Άγκυρα, ο δήμαρχος της αντιπολίτευσης, Μανσούρ Γιαβάς, ήταν τόσο πολύ μπροστά από τον αντίπαλό του με 59%, που κήρυξε τη νίκη όταν είχαν μετρηθεί λιγότερες από τις μισές ψήφους. Οι υποστηρικτές του απέκλεισαν όλους τους κεντρικούς δρόμους της πόλης, ανεμίζοντας σημαίες και κορνάροντας τα αυτοκίνητά τους.

Είναι σημαντικό ότι το CHP ήταν επίσης σε πορεία νίκης σε πολλές από τις άλλες μεγάλες πόλεις της Τουρκίας, όπως η Σμύρνη και η Προύσα, τα Άδανα και το θέρετρο της Αττάλειας.

Ο 70χρονος πρόεδρος, Ερντογάν, αναγνώρισε ότι οι εκλογές δεν πήγαν όπως ήλπιζε, αλλά δήλωσε στους υποστηρικτές του στην Άγκυρα ότι θα σηματοδοτήσουν «όχι ένα τέλος για εμάς, αλλά μάλλον ένα σημείο καμπής».

Πάντα στηριζόταν στη «λαϊκή βούληση» για την εξουσία του και είπε στους υποστηρικτές του ότι θα σεβαστεί το εκλογικό σώμα και τώρα. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο Ερντογάν δήλωσε ότι αυτή θα είναι η τελευταία του, καθώς η προεδρική του θητεία λήγει το 2028.

Αλλά οι επικριτές του πίστευαν ότι η νίκη θα τον ενθάρρυνε να αναθεωρήσει το Σύνταγμα, ώστε να μπορέσει να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα. Μετά από μια τόσο δραματική ήττα, αυτό μοιάζει πολύ απίθανο.

Αντίθετα, το αποτέλεσμα ήταν μια μεγάλη επιτυχία για τον πρόεδρο του CHP, Οζγκούρ Οζέλ, ο οποίος επαίνεσε τους ψηφοφόρους που αποφάσισαν να αλλάξουν το πρόσωπο της Τουρκίας σε μια ιστορική ψηφοφορία: «Θέλουν να ανοίξουν την πόρτα σε ένα νέο πολιτικό κλίμα στη χώρα μας».