Τελείωσαν οι προετοιμασίες στο Κολοσσαίο της Ρώμης για να υποδεχτούν την «Οδό του Σταυρού», την Via Crucis της Μεγάλης Παρασκευής των Καθολικών που συμβολίζει τη διαδρομή του Ιησού προς τον Γολγοθά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πάπας Φραγκίσκος αναμένεται να χοροστατήσει στην θρησκευτική τελετή, παρά την βρογχίτιδα που τον ταλαιπώρησε τις τελευταίες εβδομάδες και τα προβλήματα στο βάδισμα, λόγω των οποίων, μερικές φορές χρησιμοποιεί αναπηρικό αμαξίδιο. Την τελετή αναμένεται να παρακολουθήσουν δεκάδες χιλιάδες πιστοί απ’ όλο τον κόσμο.

Παράλληλα, για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, τους «στοχασμούς» για τις δεκατέσσερις «στάσεις» του Ιησού έγραψε, φέτος, ο ίδιος ο ποντίφικας. Ο τίτλος τους είναι «σε προσευχή με τον Ιησού» και αναμένεται να είναι βαθιά θρησκευτικού χαρακτήρα και λιγότερο συνδεδεμένες με την επικαιρότητα, σε σύγκριση με το παρελθόν.

Από το Βατικανό υπογραμμίζεται ότι «στο επίκεντρο των στοχασμών αυτών πρόκειται να βρεθεί ο Ιησούς», ο οποίος «πορεύεται την οδό του σταυρού, με όλους εμάς στο πλευρό του». Θεωρείται βέβαιο, πάντως, ότι θα υπάρξει σαφής αναφορά στο μεγάλο, πανανθρώπινο θέμα του πνευματικού και σωματικού πόνου.